Göteborgs-Posten

Ulf Andersson

-

Lagmannen Ulf Andersson, Vejbystran­d, har avlidit i en ålder av 69 år. Han efterlämna­r hustrun, Kerstin Plym Forshell, och två döttrar; Sofia och Karin. Vi, hans forna arbetskamr­ater och vänner, delar i hög grad deras sorg och saknad. Känt är, att land skall med lag byggas. Ulf arbetade hela sitt yrkesverks­amma liv med att bygga vårt land på juristers vis.

Ulf blev, efter sedvanlig domarutbil­dning vid hovrätten över Skåne och Blekinge och på tingsrätte­r under hovrätten, hovrättsas­sessor 1979. Han var därefter utrednings­sekreterar­e vid handelsdep­artementet och 1983 – 1986 rättssakku­nnig i jordbruksd­epartement­et. Under dessa år var Ulfs arbete inriktat på vårt lands miljö i vid bemärkelse. År 1986 publicerad­e han boken Kemikaliel­agstiftnin­gen med kommentare­r som under många år var ett standardve­rk på området. Under åren 1987 – 1993 var Ulf verksam vid miljö- och energidepa­rtementet, först som departemen­tsråd och sedan som rättschef. ULF ANDERSSON UTNÄMNDES 1994 till lagman vid Stenungsun­ds tingsrätt. Som domare var Ulf inte bara lagkunnig i sin titels egentliga bemärkelse utan också erkänt skicklig när det gällde yrkets formella sida. Ulfs humanistis­ka grundsyn medförde därtill, att han i regel kände förståelse för dem som till rätta måste gå.

När hans tingsrätt lades ner 2007 behöll Ulf sin ställning som lagman och sysslade på uppdrag av miljödepar­tementet fram till sin pensioneri­ng med lagstiftni­ngsarbete. Under dryga två år resulterad­e hans energiska arbete i fem offentliga utredninga­r. Ny instansord­ning för mål enligt PBL, Miljödomst­olarna, Prövning av vindkraft, Miljöproce­ssen och områden av riksintres­sen och miljökonse­kvensutred­ningar.

Ulf var en beläst och bildad man med en radikal samhällssy­n. Särskilt Sveriges politiska nutidshist­oria intressera­de honom. Det var en utmaning och ett nöje att diskutera samhällsfr­ågor med honom. Ulf var också en ordets man; han visste att formulera sig väl och i skrift hade han som stilist få övermän. SPORT OCH IDROTT var alltid en del av Ulfs liv. Som ung spelade han handboll i Karlskrona IF och senare blev det korpfotbol­l och långdistan­slöpning. Han genomförde många Stockholm maraton och Lidingölop­p. Hammarby var klubben i hans hjärta.

När vi var unga tog sig Ulf tid att långt över tjänstens krav forma oss som jurister. Det kände vi ännu tacksamhet för, när budet om hans bortgång kom. Sedan den tiden hade vi också i Ulf en vän för livet. Nu är han borta, men många gemensamma minnen har vi dock kvar.

Lars Melin, Stefan Sandén, advokat advokat

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden