Göteborgs-Posten

Skriver krigshisto­ria

- LISBETH LARSSON

vidare, bortse från sina egna bekymmer och skriva om kriget. Det är 1944 och på väg in i sitt slutskede. HON KLIPPER OCH klistrar ur dagstidnin­gar och tidskrifte­r för att dokumenter­a krigets utveckling samtidigt som hon skriver en personlig berättelse utifrån den informatio­n hon får. Hon fasar inför det som sker och är rädd för de sina, men mest ömkar hon dem som är utsatta. Hon beskriver krigets verkningar i det svenska vardagsliv­et; kalla lägenheter, brist på smör, skor och kaffe och berättar om det lilla livet i familjen Lindgren med kalas, förkylning­ar och biobesök. Hon indigneras, men mest är hon oändligt tacksam över att få vara utanför.

En del av dagboken som gör den extra laddad är de skakande och unika dokument som Astrid Lindgren i avskriftsf­orm tog med sig från sitt arbete inom den svenska krigscensu­ren, där hon läste brev från utländska personer. Ytterst hemligt naturligtv­is och säkert olagligt. Men det är som om sanningssö­karen i henne måste dokumenter­a dessa vittnesbör­d om de fasor människor fått utstå. Och det handlar både om Tyskland och Sovjet. Astrid Lindgrens krigsdagbö­cker 1939-1945 är en omskakande lektion i historia. Nyttig också för dem som numera tror att vi i Sverige ingenting visste, skriver Lisbeth Larsson. Lisbeth Larsson är professor i litteratur­vetenskap och medverkar regelbunde­t i GP. Recenserad­e senast Jens Andersens biografi Denna dagen, ett liv. En biografi över Astrid Lindgren.

Hon är länge ambivalent till de båda stormakter­na. Hon kan inte tro ryssen om något gott och det vidhåller hon även när Ryssland blir en av de allierade. För Astrid Lindgren handlar det egentligen inte om politiska ställnings­taganden. Sådana skriver hon ytterst lite om. Det som gäller för henne är mänskligt liv och mänskligt lidande. Hon hatar egentligen bara kriget. När Tyskland går under, drar hon, som alla, en lättnadens suck, men sörjer samtidigt över det tyska folkets lidande och en kulturnati­ons undergång. ASTRID LINDGRENS krigsdagbö­cker är en omskakande lektion i historia. Nyttig också för dem som numera tror att vi i Sverige ingenting visste. Man är verkligen tacksam för att förlaget låtit trycka den i alla dess delar så att man kan bläddra fram och tillbaka mellan den tryckta dagbokstex­ten och alla faksimilen mer tidningskl­ippen ur den autentiska dagboken. Det är en gripande personlig dagbok och på samma gång ett unikt historisk dokument som bör läsas och säkert kommer att läsas av många.

 ?? Bild: ANDREA DAVIS KRONLUND, RICARD ESTAY OCH PRIVAT ?? och tidskrifte­r för att dokumenter­a krigets utveckling samtidigt som hon skriver en personlig berättelse utifrån den informatio­n hon får, skriver Lisbeth Larsson.
Bild: ANDREA DAVIS KRONLUND, RICARD ESTAY OCH PRIVAT och tidskrifte­r för att dokumenter­a krigets utveckling samtidigt som hon skriver en personlig berättelse utifrån den informatio­n hon får, skriver Lisbeth Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden