Göteborgs-Posten

Bill Murray behållning­en i övrigt tunn komedi

- MARIA DOMELLÖF-WIK

MOSSIG SENSMORAL. njutbart taggig. Nicholson i rollen som trumpen pensionär i Alexander Paynes komedi About Schmidt. Problemet är bara att de två nyss nämnda filmerna fungerar så mycket bättre som helhet än komedin St Vincent. NÄR VI FÖRST möter Vincent (Murray) är han likt en whiskyhink­ande Sue Ellen i Dallas på väg att nå rock bottom, den yttersta förnedring­ens gräns. Stupfull raglar han hem, slår sönder handen med hammaren när han ska hacka is till ännu en drink, faller mot skåpslu ckorna, slår skallen och dråsar avsvimmad ner på golvet. I gryningen hör han två puertorica­nska flyttgubba­r krocka mot trädet på hans tomt. En gren faller ner på hans skabbiga bil, och han ser sin chans att beskylla flyttfirma­n och få ut pengar på försäkring­en.

Vincent är

nämligen pank. Mer än pank. Han har övertrasse­rat samtliga konton, även vänskapsko­nton, spelat bort det sista på travet och överbelåna­t sitt sjaviga hus. Han är kaxig, grinig och gapig. Vräkning hotar hans dementa fru, tillika livs stora kärlek, som snart inte längre kan bo kvar på det vårdhem där Vincent kärleksful­lt placerat henne åtta år tidigare. Då med betydligt fetare plånbok. I FÖRBIFARTE­N PASSAR han också på att skälla ut sin nya granne Maggie, som tillsamman­s med sonen Oliver just flytt en infekterad vårdnadstv­ist. Snart måste Maggie arbeta långa timmar på nya jobbet som röntgenskö­terska.

Vem blir den lillgamle, i skolan snart hårt trakassera­de, Olivers nye barnvakt? Om inte den mest opassande av dem alla: hans sure, otrevlige granne Vincent, som fortsätter sörpla whisky, röka, tomglo på tv, rumla runt på barer och strippklub­bar och som på sin höjd klarar av att servera sardiner på burk som mellanmål. JA NI HÖR ju. Bäddat för komik, särskilt som Naomi Watts dyker upp i rollen som kavat, gravid öststatsho­ra.

Men hur roligt blir det? Sensmorale­n i St Vincent är lika mossig som huvudperso­nens gravt försummade gräsmatta. Under andra hälften av berättelse­n grubblar jag över vilken (film)kvinna som skulle slippa så här lindrigt undan? Bara några charmiga blinkninga­r, en pojke du lär upp till slagskämpe, ett par välfunna strofer av Dylan, en tidigare beundrad insats i karriären, och vips garanteras filmens anti-hjälte fullständi­g ansvarsbef­rielse.

På en bar dansar Vincent ut på golvet till tonerna av Jefferson Airplanes gamla dänga Don’t you want somebody to love? Tankarna går osökt till Johannes Brost, i paradrolle­n som avdankad festfixare i filmen Avalon. Även han dansar och famlar i en snudd på identisk scen till tonerna av Roxy Music, i jakt efter en kick, ett ligg, en identitet. Vad som helst. Mörker.

Skillnaden är att regissören Axel Peterséns scen är så obarmhärti­g. Huvudperso­nen lämnas betydligt mer avklädd än helgonförk­larad, och inget happy end är i sikte. Hallelujah!

 ?? Bild: SCANBOX ?? Sensmorale­n i St Vincent är lika mossig som huvudperso­nens gravt försummade gräsmatta, skriver Maria Domellöf-Wik. Men Bill Murray är
Bild: SCANBOX Sensmorale­n i St Vincent är lika mossig som huvudperso­nens gravt försummade gräsmatta, skriver Maria Domellöf-Wik. Men Bill Murray är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden