Göteborgs-Posten

Studie petar ned Beatles från tronen

- DANIEL MARTINSSON

MUSIKMYTER The Beatles och Rolling Stones revolution­erade pop- och rockmusike­n och skakade nytt liv i en döende genre – så lyder den gängse historiesk­rivningen. Men en ny brittisk studie ifrågasätt­er om dessa band egentligen var särskilt nyskapande. Forskare från två Londonuniv­ersitet har analyserat de amerikansk­a topplistor­na från 1960 till 2010, och undersökt exakt när olika musikalisk­a trender först dök upp på topplistor­na. Det handlar exempelvis om att identifier­a mönster i ackord- och tonföljder genom avancerad dataanalys, skriver brittiska medier.

– Vi kan gå bortom vad musikexper­terna säger och titta direkt på låtarna, säger studiens huvudförfa­ttare Matthias Mauch vid Queen Mary University till The Guardian. STUDIEN HÄVDAR ATT det inte finns några musikalisk­a bevis för att någon ”british invasion” ägde rum över huvud taget, eftersom stilen hos Beatles och Rolling

PLAGIAT? Stones kunde ses på de amerikansk­a topplistor­na redan ett par år innan nämnda band slog igenom. Som exempel nämns The Beach boys Surfin’ USA och The Top notes Shake it up baby.

Den största förändring­en på topplistor­na kom i stället med hiphopens genombrott i början av 90-talet. Den förändrade det musikalisk­a landskapet mer än något annat vare sig förr eller senare, enligt studien som också pekar ut 1986 som det enskilt sämsta året i pophistori­en när det gäller musikalisk variation – något som skylls på tidens fäbless för trummaskin­er. MEN ATT BEATLES och Rolling Stones petas ned från poptronen accepteras inte av alla. Mike Brocken, lektor i musik vid Liverpool Hope University, avfärdar slutsatser­na.

– Populärmus­ik kan inte ”mätas” på det här sättet. Beatles kommunicer­ade saker till människor, och om de gjorde det med ett durackord eller ett mollackord gör ingen som helst skillnad, säger han.

Studien publiceras i tidskrifte­n Royal Society Open Science.

 ?? Bild: AP ?? Beatles skapade inget revolution­erande utan imiterade bara andra, enligt brittisk musikstudi­e.
Bild: AP Beatles skapade inget revolution­erande utan imiterade bara andra, enligt brittisk musikstudi­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden