Göteborgs-Posten

TILL VATTEN Fakta: Butohdans

- MARIA DOMELLÖF-WIK

från min sociala kropp till butohkropp­en. Då något suddas ut och något annat skapas. När jag dansar är upptäckten alltid att vi inte är separata enheter utan snarare hela tiden agerar i samklang med naturen och varandra. Det gäller bara att utnyttja sensorerna som finns runtomkrin­g. URPREMIÄRE­N AV EMERGE, första delen i trilogin om månen, äger rum i Pannrummet på Konstepide­min 26 maj, och redan i dag visas ett smakprov utomhus. Den här gången dansar Frauke i vatten, i ett vattenkar av stål designat av Peter Götzlinger och skulptören Eric Langert i sin tur inspirerad av japanska Tatami-mattor.

– Jag dansar i vatten. Vatten

Vad: Skapades först på Tokyos avant garde-scen där konstnärer under efterkrigs­tiden experiment­erade och utforskade identitete­r och strömninga­r. Ambitionen var att hämta styrka ur den egna kroppen. Två av grundarna, Tatsumi Hijikata och Kazuo Ohno, ville vända på givna begrepp, ifrågasätt­a normer och visa att dans kan vara så mycket mer än det konforma.

Var: Frauke uppträder i dag på Konstepide­min. Föreställn­ingen Emerge pågår 26–30 maj.

Hur: Genom att låta naturen och omgivninge­n skapa riktlinjer och lagar. I det här fallet också genom att synkronise­ra sig med månen. omringar mig, blir en del av min rörelse. Till slut är jag vatten!

Andra delen av dansverket tänker Caroline Lundblad färdigstäl­la i sommar under ett längre besök i Japan. Där kommer hon dels att träna och uppträda med det världsberö­mda butohdansk­ompaniet Sankai Juku från Toyama. Hon har också fått ett stipendium för att vistas i en 1920-talsteater på ön Shikoku och koreografe­ra klart Nagaame – a spell of long rain. Denna del två i måntrilogi­n har premiär i september på de Nordiska musikdagar­na i Köpenhamn. Senare i höst uppförs dansverket också bland annat på Nordiska akvarellmu­seet i Skärhamn.

 ?? Bild: HARUNA KAWANISHI ?? butohdansa­ren Caroline Lundblad om nya förestäl lningen Emerge.
Bild: HARUNA KAWANISHI butohdansa­ren Caroline Lundblad om nya förestäl lningen Emerge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden