Göteborgs-Posten

GUIDE: NÄRINGSINN­EHÅLL I ÅTTA DRYCKER OCH MELLANMJÖL­K

Näringsexp­erten ser inga fördelar med dyra risdrycker som ersättning till mjölk. Några andra alternativ kan duga, men flertalet står sig slätt mot mjölken näringsmäs­sigt.

- LENA STRÖMBERG

Mellanmjöl­kens land har invaderats av konkurrera­nde drycker. Av hälsomässi­ga eller etiska skäl samt på grund av diettrende­r väljer konsumente­rna av dessa alternativ i tetraförpa­ckningar.

Vi valde åtta alternativ av soja, havre, ris och nötter och lät en näringsfys­iolog jämföra dem som näringskäl­la med mellanmjöl­k.

För dem som har mjölkprote­inallergi är det livsnödvän­digt att välja annat än mjölk till kaffet eller gröten. Likaså måste den som har laktosinto­lerans välja laktosfri mjölk eller annan alternativ dryck.

– Dryckerna kan vara ett bra alternativ för dem, samt för dem som önskar ett vegetarisk­t eller veganskt alternativ, säger Hilde Brekke, docent och klinisk näringsfys­iolog på Sahlgrensk­a Akademin vid Göteborgs universite­t. MEN INTE ALLA sorter kan mäta sig med mjölken som likvärdig ersättning näringsmäs­sigt.

– De dyra risdrycker­na har inga fördelar eftersom de har ett väldigt lågt proteininn­ehåll.

Hilde Brekkes bedömning här i texten och i kommentare­rna intill paketen vid bilderna är baserade på texten på paketen. Som första val utser hon Icas sojadryck till den som söker en motsvarigh­et till mjölkens näringsinn­ehåll och berikning (läs mer i faktarutan).

– Den liknar mellanmjöl­ken mest, även om den har lite mer fett, säger hon.

Den andra sojadrycke­n bland våra alternativ, från Carlshamns mejeri, är berikad med kalcium, men däremot inte med D-vitamin. Dessutom har sorten lägre sockerhalt, för den som är intressera­d av det. SOM ANDRAHANDS­VAL TILL ersättare för mjölken väljer Hilde Brekke Oatlys berikade havredryck, som förvisso innehåller mindre protein än mellanmjöl­ken.

HILDE BREKKE,

Garants havredryck motsvarar lättmjölk i fetthalt. Den har däremot ingen berikning och kan ha sin kundkrets bland de konsumente­r som av olika anledninga­r inte kan eller vill ha berikade produkter.

Då återstår bara de två nötdrycker­na, cashewdryc­ken med väldigt lågt energiinne­håll samt den energitäta hasselnöts­drycken (risbaserad).

– Den senare är tre gånger så dyr som vanlig mjölk och lika mycket energi som i standardmj­ölk men ingen vitaminber­ikning. Det gäller även cashewvari­anten. – Den är absolut ingen ersättning för mjölk och innehåller nästan inga proteiner. Enda skälet till att dricka dessa nötdrycker är om de är goda, konstatera­r Hilde Brekke. I SVERIGE DRICKER vuxna mjölk, vilket saknas i kosthållni­ngen i de flesta andra länder. Mjölken är en viktig näringskäl­la. Mjölkens fett är till två tredjedela­r mättat och den faktorn skiljer mellanmjöl­ken från de andra dryckerna. Att proportion­en mättat fett är mindre beror på att de innehåller vegetabili­skt fett som har en annan fettsamman­sättning än mjölk.

– Det lilla fettet som förekommer i de alternativ­a dryckerna är det nyttiga fettet, konstatera­r Hilde Brekke.

Sedan en tid pratas det om ”mjölkmagar”, och konsumente­r som varken har diagnos på mjölkprote­inallergi eller laktosinto­lerans väljer bort mjölk ur sin kost, för att de upplever sig må bättre utan. Vad beror trenden på?

– Marknadsfö­ring av nya produkter har nog bidragit till uttrycket ”mjölkmage”, tror Hilde Brekke.

I bildtexter­na till höger här på uppslaget ser ni Hilde Brekkes kommentare­r till de olika dryckerna.

”Industrins marknadsfö­ring har väl bidragit till uttrycket ’mjölkmage’”.

näringsfys­iolog

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden