Göteborgs-Posten

SVÅRT TYGLA SITT FOTBOLL: HÄCKENS SIMON GUSTAFSON JOBBAR MED SIN SVAGHET

Simon Gustafson har länge varit omtalad som en av svensk fotbolls stora talanger. Men i år har rubrikerna varit svarta och handlat om onödiga varningar och domarkriti­k. – Jag jobbar stenhårt på det. Ibland så blir det fel, men jag jobbar vidare och förstå

-

KÄNSLOMÄNN­ISKA.

20-åringen var avstängd i senaste matchen mot Halmstad. Detta efter att på sex matcher ha dragit på sig tre varningar – samtliga på grund av dispyter med motständar­e eller domare. Efter derbyt mot IFK Göteborg var ilskan stor även efter matchen och han kallade domarinsat­sen för ett ”fucking skämt”. Kritiken lät inte vänta på sig – ändå var Gustafson allt för het redan i nästa match, drog på sig en ny onödig varning – och blev utbytt i halvtid.

– Det är jag inte speciellt nöjd över, självklart inte. Det har med känslor att göra. Det är många olika saker som påverkar, medspelare, motståndar­e, domaren, hur man själv presterar … ibland blir det en kraftfull reaktion som kan uppfattas som olämplig från domaren och då tycker han att det ska bestraffas med en varning. Och det kan jag hålla med om, gör man inte det kan det balla ur, liksom. Vad gör du för att förändra det här?

– Jag jobbar på väldigt många olika sätt, med mina kollegor här, både med snack med Rasmus, vår idrottssps­ykolog, och med lagkompisa­r. Vi pratar om det hemma och jag reflektera­r över det själv. Har du alltid haft svårt att hantera känslorna på planen?

– Jag har väl alltid haft den här passionen med mycket känslor, vilket jag tror till stor del varit min styrka och gett mig ett driv och en vilja att göra något bra varje dag och varje minut. Men ibland så påverkar det mig negativt och då är det en svaghet för mig. Märker du att motståndar­e försöker provocera dig?

– Jo men det är klart. Så funkar det. Jag hade en bra säsong i fjol och motståndar­lagen tycker att jag är en bra spelare som de gärna sätter lite extra fokus på att stoppa. Det är klart att jag är förberedd på det, de provocerar mig ganska mycket i alla matcher egentligen. Så hur ska du undvika att reagera på fel sätt?

– För det första måste jag vara medveten om det, vad jag gör, vad händer och vad som framkallar det. Och sedan hitta försöka hitta verktyg, det kan vara med hjälp av tankar eller att man tar en extra löpning för att få ut det. Men det är lättare sagt än gjort, ibland så blir det fel ändå. Hur mycket har den negativa uppmärksam­heten påverkat dig?

– När det gäller media över lag och folk runt omkring så använder jag som ett filter. Jag litar på mig själv så mycket att jag vet när jag gjort något dåligt. Då finns det ingen anledning för mig att trycka ner mig själv ännu mer genom att

 ??  ?? Häckens mittfältar­e Simon Gustafson har dragit på sig onödiga varningar under året. Nu jobbar han stenhårt för att få ordning på sina
Häckens mittfältar­e Simon Gustafson har dragit på sig onödiga varningar under året. Nu jobbar han stenhårt för att få ordning på sina

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden