Göteborgs-Posten

Minuter skilde när Dongfeng segrade

- MAGNUS VASELL

SEGLING:

VOLVO OCEAN RACE Tre och en halv minut. Större var inte Dongfengs segermargi­nal efter 17 dygns segling. – Helt otroligt! Så summerade Martin Strömberg känslan för gp.se när den kinesiska båten anlände Newport, Rhode Island, tidigt i går morse svensk tid.

Strax efter kom den konkurrera­nde båten Abu Dhabi.

– Vi har ju fightats med dem hela tiden, men på den här etappen var vi lite, lite snabbare, det är väldigt små marginaler som skiljer. Det är skönt att vara först, förklarade han.

I en kommentar förklarade Strömberg, som är vaktkapten på Dongfeng, att spurten var stressig och att besättning­en var tvungen att se sig över axeln hela tiden

– Det kan nästan inte bli jämnare. Vi hade kanske lite tur men efter att ha haft ledningen så länge kändes det som att det var vår tur att vinna. PÅ DEN FEMTE etappen drabbades Dongfeng av ett mastbrott och tvingades bryta – och tappade därmed ledningen i tävlingen.

Därför var segern i den sjätte etappen en skön revansch för teamet. Att komma tillbaka så snabbt höjde moralen

– Vi kände redan före start att vi hade något på gång, det kändes som om vi vann redan på startlinje­n. Vi fortsatte med den goa känslan och lyckades hålla den ända in i mål, förklarade Martin Strömberg i hamnen där ett stort antal människor hade mött upp.

– Ett fantastisk­t ställe att komma i mål på, här är hur mycket folk som helst. Ett enormt mottagande, summerade Martin Strömberg. TROTS ETAPPSEGER­N ÄR det fortfarand­e Abu Dhabi som leder racet, sex poäng före Dongfeng.

– Vi slåss fortfarand­e om att vinna totalseger­n. Det betyder mycket för oss att ta in ett poäng och striden kommer att fortsätta ända fram till Göteborg, säger Strömberg i en kommentar.

I den sjätte etappen komTeam Brunel in som trea och Mapfre som fyra.Team Alvimedica och svenska SCA, med kvinnlig besättning, har ännu inte nått etappmålet.

Den 16 maj seglas ett hamnrace i Newport och den 17 maj går den sjunde etappen mot Lissabon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden