Göteborgs-Posten

Med hjärtat i halsgropen ISHOCKEY: FYRA POÄNG AV MÖLLER – MEN NY TAPPAD LEDNING

För tredje gången i VM tappade Tre Kronor en klar ledning. Till skillnad mot i gruppfinal­en mot Kanada ordnade svenskarna upp det. Oscar Möller gjorde två mål och spelade fram till två när Tyskland besegrades med 4–3.

- GÖRAN SUNDBERG

POÄNGRÄDDA­RE.

I premiären mot Tjeckien tappade laget tre tvåmålsled­ningar och mot Kanada i tisdags brände man en 3–0-ledning.

Den här gången var det före detta Skellefteå­polarna Oscar Möller och Joakim Lindström som såg till att Tre Kronor gjorde två mål på 85 sekunder mitt i den första perioden. MÖLLER HÖGG SOM en kobra när han sköt 1–0 på retur från tyske målvakten Timo Pielmeier som först hade räddat Lindströms skott. På 2–0 var det Möller som spelade fram Lindström som pricksköt i Pielmeiers vänstra kryss.

PER MÅRTS

Målen kom efter ett nästan 20 minuter långt avbrott sedan ett av plexiglase­n hade gått sönder.

Men trots 2–0-ledning kunde Sverige inte hålla den. Trots att det var mot ett lag som tidigare i turneringe­n hade blivit överkört av Kanada (10–0).

När Tyskland reducerade till 2–1 i numerärt överläge efter 15.48 genom Marcus Kink var det tyskarnas första mål på 136.48.

I mitten av den andra perioden slarvade John Klingberg med pucken och Nico Krämmer kunde i friläge överlista Jhonas Enroth – som ersatte Anders Nilsson – med en snygg backhand. – DET VAR SLUT i rutan på något sätt i dag. Vi hade 2–0 men det fanns ingen energi och glöd. Tyskarna fick nosen på oss när de gjorde 2–1 och självklart 2–2, säger Mårts.

Då hade Tre Kronor inlett perioden med fem minuters numerärt överläge utan att få utdelning. Detta sedan Stephan Daschner tacklat Mattias Ekholm blodig i slutsekund­erna av första perioden. Ekholm syddes i ansiktet och spelade sedan vidare.

Tre Kronor hade ytterligar­e ett numerärt överläge i den andra perioden – den sämsta svenska hittills i turneringe­n – utan att få utdelning. MEN SVENSKARNA SKÄRPTE till sig. John Klingberg tog revansch för missen vid kvittering­en och styrde snyggt in 3–2 i början av den tredje perioden. Det var Klingbergs första VM-mål. Oscar Möller noterades för en assist, hans tredje poäng i matchen. Och Möller var inte färdig där. KHL-spelaren från Ak Bars Kazan sköt 4–2 efter 8.40 av den tredje perioden. Tyskland reducerade på nytt genom Matthias Plachta, men kunde – efter ganska stora besvär – hålla undan.

– Det är bra att komma tillbaka och göra 4–2 och vinna med 4–3, säger Mårts.

Tre Kronor möter Schweiz i sin nästa match på lördag.

”Det var slut i rutan på något sätt i dag. Vi hade 2–0 men det fanns ingen energi och glöd.”

?? Bild: PETR DAVID JOSEK ?? Med fyra poäng i matchen. Oscar Möller gjorde två mål och spelade fram till de två andra när Tre Kronor besegrade Tyskland med uddamålet.
Bild: PETR DAVID JOSEK Med fyra poäng i matchen. Oscar Möller gjorde två mål och spelade fram till de två andra när Tre Kronor besegrade Tyskland med uddamålet.