Göteborgs-Posten

FÖDDES TILL ATT BLI EN STJÄRNA FOTBOLL: HAZARD HAR LETT SITT CHELSEA TILL EN ÖVERLÄGSEN LIGASEGER

Han blev geniförkla­rad redan som barn. Nu är Eden Hazard den engelska ligans bästa fotbollssp­elare. Då är det knappt någon som höjer på ögonbrynet.

- PATRIK LARSSON

I SITT LIVS FORM.

24 år gammal har Eden Hazard utsetts till årets spelare i både England och Frankrike. Innan dess kammade han hem priser som årets bästa unga spelare i båda länderna efter en drös titlar.

Men Eden Hazards historia börjar inte på någon dammig fotbollspl­an i något av världens arbetarkva­rter, platser där de flesta stora fotbollsna­mn växer fram. Den snabbe mittfältar­en med bländande teknik och blixtsnabb­t sinne har en historia som mer liknar en serietidni­ngsfigur i belgisk villaidyll­smodell. EDENS FÖRÄLDRAR, CARINE och Thierry, var båda fotbollssp­elare. Som förstfödd i familjen befann han sig på gräsplanen redan som foster.

– Min mamma spelade när jag låg i magen, fram till tredje månaden. Jag brukar tänka att jag är en blandning av bådas bästa sidor, har han sagt.

Familjens trädgård i sömniga lilla Braine-le-Comte avskiljdes bara av ett håligt stängsel till en fotbollsar­ena och Eden uppmuntrad­es, likt sina tre yngre bröder, att bli just fotbollssp­elare. I en tillvaro helt utan krav på ett liv utanför idrotten som i ett tempererat laboratori­um jämfört med den övriga världen briljerade Eden redan som barn. Precis som hans tre bröder i det sexhövdade fotbollsmo­nster som familjen Hazard är.

– Det fanns inget att lära honom, inte ens som femåring, säger Pascal Delmoitiez, tränare i Hazards första klubb.

– Jag hade inget att lära honom, han kunde redan allt, tillägger tränaren José Authom om en inte ens tonårig Eden Hazard.

Fyra år gammal upptäcktes han på den närliggand­e fotbollspl­anen, övandes ett tillslag som redan då såg ut att tillhöra någon flera år äldre. Som nioåring scoutades han av den närliggand­e franska klubben Lille och redan som fjortonåri­ng ansågs belgaren vara redo att korsa gränsen.

– Han är den sortens spelare man upptäcker var tionde eller femtonde år. Jag tror att han har välsignats av Gud, menade en salig Stéphane Adam, ungdomsträ­nare i Lille. BARA 18 MÅNADER senare hade han gjort debut. Barndomsid­olen Zinedine Zidane basunerade ut att han hade värvat Hazard ”med stängda ögon” och snart byttes jämförelse­r med den gamle belgiske dribblern Enzo Scifo ut mot Ballon d’Or-vinnare. 2012 betalade Chelsea nästan 400 miljoner kronor för Hazards signatur.

När José Mourinho återvände till Londonklub­ben sommaren 2013 hände något. Hazards spelstil skar sig med den portugisis­ke tränarens disciplin. Offensivt har han alltid besuttit en sorts mogen lekfullhet. Om han har slagit en klackpassn­ing har det funnits en anledning, en snurrfint har varit det lättaste sättet förbi spelaren. Men defensivt var han… slapp.

– Jag kan se nonchalant ut då och då. Men det är en del av min spelstil, förklarade han efter en svag insats i landslaget. UTANFÖR PLANEN BLEV den annars ödmjuke Eden Hazard slarvig. Under den första Mourinho-hösten petades han plötsligt helt ur en matchtrupp efter att ha missat en träning. På våren singlade Mourinho ut Hazard som den felande länken när laget åkte ur Champions League. Men där slutade problemen.

Eden Hazard lyssnade på sin tränare och blev en del av Stamford Bridge-familjen. Resultatet är tydligt: Den här säsongen har han burit lagets anfallsspe­l, trots att han är ligans alldeles överlägset mest tacklade spelare. Han skapar flest chanser i ligan, har 14 mål och 8 assist på kontot och avgjorde självklart titelstrid­en med matchens enda mål mot Crystal Palace.

Lika självklart som att han växte upp på en fotbollspl­an, som att han blev Lilles yngste målskytt någonsin, som att han nu har utsetts till engelska ligans bästa spelare. Lika självklart pekar José Mourinho ut honom som näste man att ta över tronen efter Lionel Messi och Cristiano Ronaldo.

Källor: Fifa.com, Nord Éclair, The Telegraph, Le Soir, Daily Mail, The Independen­t, AFP.

 ?? Bild: BEN STANSALL ?? Den här säsongen har varit Eden Hazards bästa hittills. Nyligen utsågs han till ligans bäste spelare av spelarorga­nisationen. Här har han lämnat Manchester Uniteds Wayne Rooney och Marouane Fellaini på efterkälke­n.
Bild: BEN STANSALL Den här säsongen har varit Eden Hazards bästa hittills. Nyligen utsågs han till ligans bäste spelare av spelarorga­nisationen. Här har han lämnat Manchester Uniteds Wayne Rooney och Marouane Fellaini på efterkälke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden