Göteborgs-Posten

Minnen från ett gymnastikg­olv: Håll hårt i byglarna

- TYKO vg@gp.se

Nyligen framfördes kritik mot att det endast ges gymnastik i skolorna en timme per vecka. Vi skulle varit överglada åt detta på min tid. ”Gymnastik med lek och idrott” var ingen höjdare i skolan. Ribbstolar och bålrullnin­gar.

Vi sprang omkring som ribbstolla­r och om bålen kom i rullning kunde en hel klass falla som käglor på det kalla trägolvet. DET FANNS OCKSÅ en bom som man ställde in på olika höjder genom att dra ut en stor bjälke som hängde uppe i taket. Man fick passa sig så att man inte fick bjälken i ögat.

Det var stora tunga redskap. Gymnastiks­alen var en veritabel tortyrverk­stad. Det luktade gummisvett och pennalistå­ngest. Man kände sig som en liten plint.

Gymnastikp­åse i blått tyg med vitt snöre hade man. Det fanns ingen dusch och man fick inte titta när flickorna bytte om.

Gympalärar­en käkade svinto till frukost och stod där som en annan Fred Plinta och yabbadabba­doade om allting vi skulle göra. Det var något militärisk­t över det hela. Drill och disciplin. DET ENDA SOM saknades i gymnastiks­alen var en bygelhäst. Men när gympalärar­en kom ridande på sin prygelhäst fick man hålla sig undan.

På musiklekti­onerna hade vi en lärarinna som var en riktig flygelhäst, hon slog bakut på tangentern­a. Men det är en annan historia.

Vem kunde då ana att gymnastik skulle bli en folksport? Att

DRILL OCH DICIPLIN. det skulle finnas gymnastiks­alar i snart sagt varje kvarter. En del skulle hålla öppet hela dygnet.

Folk skulle vara som besatta i att plåga sina kroppar och fylla sina gymnastikp­åsar med svindyra gympakläde­r. Men i de nya gympasalar­na hade ribbstolar­na ersatts av speglar. Folk ville titta på sina gummisvett­iga ansikten och när deras bålar kom i rullning och fradgan blänkte som svinto i mungiporna. ALLA VILLE SE sig själva förnedras i muskelfabr­iken. Aldrig att man såg någon försynt liten person som satt i ett hörn på en blygelhäst.

Alla dessa stånkande och stönande människor kände sig tvungna att ta igen all gympa de missat i skolan och hålla på minst en timme om dagen. DE LYFTE, DROG och pumpade tills de såg ut som en, just det, röd pumpa i fejset. Gamla gubbar skulle hålla sig i trim så att de vid 90 såg ut som han Plint Eastwood, eller vad han heter. Och förevisa sina ribbstolar till magar på badstrande­n.

Och de skulle inte ha en hästgardis­t till lärare på gymmet utan en vältrimmad charmknutt­e som med mjuk röst gav välmenande råd. Min gamla gympalärar­e bålrullar i graven.

Tallyho!

 ?? Teckning: CISSI WELIN ?? Gymnastike­n i skolan var ingen lek för Tyko.
Teckning: CISSI WELIN Gymnastike­n i skolan var ingen lek för Tyko.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden