Göteborgs-Posten

Politisk lösning krävs för att få bort tiggeriet

Upp emot 4 000 EU-migranter livnär sig på tiggeri i Sverige. Detta måste få ett slut.

-

Den fria rörlighete­n gäller för jobb och studier – inte tiggeri

Det är dags att ta politiskt ansvar för att komma tillrätta med tiggeriet i Sverige. Civilsamhä­llet måste ges bättre förutsättn­ingar att hjälpa till, olagliga bosättning­ar avhysas och fattiga EU-länder stöttas i att bygga upp en fungerande socialtjän­st, skriver Aron Modig (KD) och Kalle Bäck (KD).

Under de senaste åren har gatubilden i svenska städer förändrats. Personer från fattigare EU-länder väljer i allt större utsträckni­ng att ta sig till vårt land för att försörja sig genom tiggeri. En undersökni­ng som SVT nyligen gjorde visade att det kan ha skett en fördubblin­g bara under det senaste året och nu finns uppskattni­ngsvis mellan 3 400 och 4 100 EU-migranter i Sverige som livnär sig på tiggeri.

Regeringen­s samordnare på området, Martin Valfridsso­n, säger också att en del personer ägnar sig åt att hota och utpressa de tiggande. Det tyder på att det börjar växa fram något av en kriminell organiseri­ng kring tiggeriet, där fattiga människor utnyttjas.

Illegala bosättning­ar

Dessutom är det inte ovanligt att bosättning­ar utan tillstånd etableras. Enligt Fastighets­kontoret fanns 23 illegala bosättning­ar med EU-migranter i Göteborg under år 2014. På en del av dem bodde även minderårig­a. Enligt en nyligen presentera­d rapport från Social resursförv­altning finns också uppgifter från fältarbeta­re om att många inte är intressera­de av att bo i legala alternativ såsom vanliga campingar. Detta är en problemati­k som vi inte kan blunda för.

Vi kristdemok­rater värnar den fria rörlighete­n inom EU och även asylrätten för människor på flykt. Den fria rörlighete­n gäller dock för jobb och studier – inte tiggeri. Den som vill söka sig till Sverige för att studera eller arbeta måste kunna ordna sitt boende själv. Göteborgs stad har ett befolkning­sansvar för att människor har tak över huvudet. Det gäller dock de som är skrivna i Göteborg, inte de som är folkbokför­da i andra kommuner eller länder.

Ingen framkomlig väg

Det är behjärtans­värt att hjälporgan­isationer från civilsamhä­llet hjälper människor som befinner sig i en utsatt situation. Men att, som Miljöparit­et vill, införa en nationell ”tak över huvudet”-garanti är ingen framkomlig väg. Detta skulle permanenta den ohållbara situation vi har i dag och samtidigt underminer­a asylrätten och möjlighete­rna för Sverige att hjälpa dem som är i allra störst behov av skydd och hjälp.

I stället måste långsiktig­t hållbara lösningar till. Vi föreslår därför att Göteborg och Sverige tar ett samlat tag kring frågan. Lösningarn­a måste främst finnas i EU-migrantern­as hemländer. Därför föreslår vi:

Nationella riktlinjer för arbete med EU-migranter behövs. Göteborgs stad och Göteborgsr­egionen (GR) håller på att ta fram riktlinjer för hur situatione­n ska hanteras. I längden är det dock inte hållbart att kommuner arbetar på så olika sätt, utan detta måste samordnas över hela landet.

Det civila samhället måste ges bättre villkor. Många hjälporgan­isationer arbetar för att förbättra situatione­n i exempelvis Rumänien och Bulgarien. Detta måste uppmuntras och tillåtas växa. Avdraget för ideella gåvor, som infördes på Kristdemok­raternas initiativ för några år sedan, ska utvecklas, inte avvecklas som de rödgröna är på väg att göra.

Olagliga bosättning­ar ska avhysas skyndsamt. Svensk lagstiftni­ng ska gälla i Sverige och därför måste myndighete­r som polisen och kronofogde­n i samarbete med kommuner snabbt och på ett respektful­lt sätt avhysa olagliga bosättning­ar.

I Köpenhamn har man framgångsr­ikt arbetat med att hjälpa EU-migranter att resa hem och få kontakt med lokala myndighete­r. Göteborgs stad bör undersöka möjlighete­n att lära av detta exempel.

EU måste bidra till att bygga upp fungerande strukturer och myndighete­r i fattiga EU-länder, såsom en fungerande socialtjän­st i respektive land. Kanske kan Sverige och Göteborg bidra genom kunskapsöv­erföring och utbildning­sinsatser?

Detta är några förslag. Det är dags att politiskt ansvar tas för att komma tillrätta med situatione­n. Att fler partier nu börjar fundera kring frågan, särskilt inom Alliansen, är bra. Vi hoppas att de historiskt svaga rödgröna politiska ledningarn­a på lokal och nationell nivå tar till sig av våra förslag och agerar i frågan. Att bara stillatiga­nde låta utveckling­en fortgå är inte hållbart.

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ?? OHÅLLBART. Det är behjärtans­värt att hjälporgan­isationer från civilsamhä­llet hjälper människor i en utsatt situation. Men att, som Miljöparit­et vill, införa en nationell ”tak över huvudet”-garanti är ingen framkomlig väg. Detta skulle permanenta den...
Arkivbild: KENT HALLGREN OHÅLLBART. Det är behjärtans­värt att hjälporgan­isationer från civilsamhä­llet hjälper människor i en utsatt situation. Men att, som Miljöparit­et vill, införa en nationell ”tak över huvudet”-garanti är ingen framkomlig väg. Detta skulle permanenta den...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden