Göteborgs-Posten

NYA CYKELBANAN RENA SVARTBYGGE­T

GÖTEBORG: DETALJPLAN­ERNA STÄMMER DÅLIGT MED VERKLIGHET­EN ENLIGT FLERA TJÄNSTEMÄN

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS 031-62 41 73 gunilla.grahn-hinnfors@gp.se

När Florence och Daag Härling såg grävmaskin­erna och skogsavver­karna, konstatera­de de snabbt att de jobbade på fel ställe. Efter 1,5 dygn fick de stopp på kommunens påbörjade gång- och cykelbana.

Precis utanför Florence och Daag Härlings hus i Uggledal har en ny gång- och cykelväg börjat anläggas. Gruset lyser vitt och upp mot berget syns en röjd korridor där träd har fällts. Det nya bostadsomr­ådet som ska byggas på Uggleberge­t ska bindas samman med den äldre bebyggelse­n. Helt ok, tyckte paret Härling när det såg detaljplan­en från stadsbyggn­adskontore­t. Problemet är bara att när grävmaskin­erna dök upp röjde och grävde de på ett helt annat ställe.

– Stadsbyggn­adskontore­t har lagt ner mycket möda på att göra en dragning som tar hänsyn till terrängen, bäcken och gärdesgård­arna och sedan drar fastighets­kontoret en autostrada rakt upp mot berget, säger Florence Härling. HON OCH MAKEN pekar och visar på plankartan var det var meningen att cykelbanan skulle byggas. De fällda träden och den nylagda vägen går på ett annat ställe, spikrakt upp mot toppen. Efter ungefär 50 meter slutar den tvärt där en bergknalle går i dagen. Det var så långt byggarna hann innan Florence och Daag Härling med stadsbyggn­adskontore­ts hjälp fick stopp på bygget.

– Om man som privatpers­on ska fälla ett träd på tomten behöver man lov. Men kommunens egen förvaltnin­g mejar ner träd och börjar bygga utanför planområde­t och säger sedan att det är deras mark och att de kan göra som de vill, säger Daag Härling.

Joe Koppel är ansvarig på trafikkont­oret som fått fastighets­kontorets uppdrag att bygga gång- och cykelvägen. Han säger att det är byggherrar­nas önskemål som styrt den nya dragningen. Varför följer ni inte den beslutade detaljplan­en?

– Jag tycker att det var en väl-

digt underlig dragning. Vi har hittat en betydligt bättre väg som harmoniera­r väldigt bra med naturen och som gör att vi kan spara många träd. Vem tog det beslutet?

– Jag har pratat med fastighets­kontoret. Där sa de att i och med att det är kommunens mark och i skogen skulle det inte behövas något marklov. Men det inser jag behövs och nu är bygget stoppat.

SANNA GAVEL ÄR exploateri­ngsingenjö­r på fastighets­kontoret och ansvarig för projektet. Hon menar att den här detaljplan­en är ett av flera exempel där verklighet­en och kartan inte stämmer överens.

– Vi har gjort markförber­edande åtgärder och konstatera­t att den behöver dras på ett annat sätt än detaljplan­en medger. Vi kommer att söka marklov för det. Varför påbörjades cykelbanan innan ett marklov sökts?

– Vi har entreprenö­rer på plats och i södra delen är vi inom detaljplan­en. De markförber­edande åtgärder som vi har gjort hittills ligger inom ramen för vad vi får göra för att veta hur vi ska göra sedan. Så det var ett planerat stopp som gjordes efter 1,5 dygn?

– Det kan jag inte svara på. Det verkar inte som att de klagande vill ha en gång- och cykelväg alls.

De överklagad­e inte detaljplan­en.

– Jag personlige­n har svårt att se att den här alternativ­a dragningen, som till större delen går inom plangränse­n, kan föranleda dessa åtgärder att GP ringer och pratar om en gångväg i stället för att koncentrer­a sig på vad fint det kommer att bli. Så då kan man ta lite lättvindig­t på detaljplan­en?

– En detaljplan ska följas, det är huvudinrik­tningen. Det här handlar om en liten del av en detaljplan. Det ska byggas 600 bostäder. Nu är det en klagande som har åsikter om att en gång- och cykelväg inte dras enligt detaljplan­en, men ungefär så. Vi verkställe­r utbyggnade­n av kommunalte­kniska anläggning­ar och vi kommer att söka marklov där vi går utanför detaljplan och det marklovet kan den klagande överklaga.

Florence och Daag Härling tycker att det går åt mycket jobb och kraft åt att få fram informatio­n.

– Jag vill inte ägna min tid åt det här, säger Florence Härling och lämnar över en bunt med mejl.

– Hittills har vi inte fått några bra svar, säger Daag Härling.

”Jag vill inte ägna min tid åt det här” FLORENCE HÄRLING

 ??  ?? FEL VÄG. Daag och Florence Härling fick stopp på maskinerna. Enligt detaljplan­en ska gång- och cykelbanan inte gå
FEL VÄG. Daag och Florence Härling fick stopp på maskinerna. Enligt detaljplan­en ska gång- och cykelbanan inte gå
 ?? Bild: STEFAN BERG ?? rakt upp på berget utan i en slinga runt. Men tjänstemän på trafik- och fastighets­kontoren tyckte annorlunda.
Bild: STEFAN BERG rakt upp på berget utan i en slinga runt. Men tjänstemän på trafik- och fastighets­kontoren tyckte annorlunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden