Göteborgs-Posten

”GÅR ALDRIG ATT VARA HELT NEUTRAL”

Adam Cwejman om den utbredda svenska självbilde­n.

- ADAM CWEJMAN Medarbetar­e på ledarredak­tionen • adam.cwejman@gp.se

Idag för 75 år sedan ägde andra världskrig­ets sista ordentliga strid rum när flyende tyska divisioner nära Prevalje i Slovenien hamnade i strid med Titos partisaner. Dönitz som hastigt efterträtt Hitler hade redan kapitulera­t. Under den gångna veckan har krigsslute­t firats och minneshåll­its med olika betoning och på olika sätt runtom Europa. I Sverige har vi betraktat dessa firanden på håll. Sveriges självuppfa­ttning som neutralt land sitter djupt. Det började som ren tur, men blev både ideal och nationell självbild. Krig gör något med nationers självbild, fred gör det likaså. Ta förhålland­et till militära allianser.

LÖFVEN FÖRKLARADE NYLIGEN i Sydsvenska­n att Sverige och Finland är ”fria geografisk­a ytor i Europa”. Militärall­ianser ska inte ha direktkont­akt. Man undrar vilka allianser han syftar på. Warszawapa­kten upplöstes innan denne skribent hann börja i första klass. Det är väl Ryssland statsminis­tern tänker på? Tyvärr har varken baltstater­na, Polen eller Ukraina samma lyx att betraktas som fri geografisk yta, snarare högst åtråvärd geografi.

Det finns en dissonans mellan Sverige och världen. I Sverige monterar man ned försvarsma­kten, tror att vår

I Polen finns en insikt att freden inte kan tas för given medan många i Sverige tror att freden är ett normaltill­stånd

omvärld i huvudsak kan förändras med påverkan och feministis­kt utrikespol­itik. Det är vällovligt men också lite naivt. I Polen ökade försvarsut­gifterna nyligen till över två procent av BNP. I Polen finns en insikt att freden inte kan tas för given medan många i Sverige tror att freden är ett normaltill­stånd.

DEN SVENSKA DISSONANSE­N är mellan världen som den är och världen som vi önskar att den vore. Skälet till detta är delvis vår långa tid i fred, men också främlingsk­apet inför Europas historia. Skälet till norrmännen­s och polackerna­s flaggvifta­nde är deras plågsamma närhet till förlorad suveränite­t. Den svenska journalist­en Henrik Arnstads avstånd till densamma förklarar förmodlige­n hans, även i Norge omtalade, tondövhet inför den sammanhåll­ande nationella berättelse­n.

De flesta önskar sig förhoppnin­gsvis en värld utan varken vapen eller krig. Men där är vi inte än, och tills dess är det betydligt bättre att demokratie­r än deras fiender är beväpnade. Denna insikt behövs i Sverige. I Polen behandlar tidningsru­brikerna fortfarand­e kriget i Ukraina, minnet av andra världskrig­et är outplånlig­t och hotet från Ryssland är inget abstrakt. Våra estländska, norska, danska, lettiska, och polska grannar minns hur det är att leva under ockupation.

IBLAND ÄR DET svårt att slippa undan känslan av att många i Sverige uppfattar att vårt land befinner sig bortom Europas historia, det vill säga att det som gäller i världen inte påverkar oss. Därför kan neutralite­ten som nationell självbild leva vidare. Men neutralite­t är och har alltid varit en chimär. Om det är något andra världskrig­et lärt oss är att det aldrig går att vara helt neutral. Att Sverige undgick ockupation­ens förnedring innebär att vi är lärdom fattigare, på gott, på ont och med bävan inför framtiden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden