Göteborgs-Posten

Tre Kronor får lämna hockey-VM

ISHOCKEY, VM: SVERIGES UPPHÄMTNIN­G TILL OAVGJORT RÄCKTE INTE

- GÖRAN SUNDBERG/TT

SPORTEN: Sverige var nära en bragdvändn­ing mot Ryssland. 0–3-underläge hämtades upp till 3–3 i kvartsfina­len. Men en snedstuds på en skridsko kraschade gulddrömma­rna.

Tre Kronor var nära en bragd mot Ryssland. 0–3-underläge hämtades upp till 3–3 i kvartsfina­len. Men en snedstuds på Oliver Ekman Larssons skridsko kraschade gulddrömma­rna. – Det är tomt och det är slut. Det känns surt, sade Pär Mårts om sina känslor efter 3–5-förlusten.

Efter Loui Erikssons 3–3-kvittering efter 14.45 av tredje perioden levde hoppet om att sätta punkt för den elva år långa mardrömssv­iten mot Ryssland i mästerskap­ssammanhan­g. Men bara i 26 sekunder. Jevgenij Malkin skickade in 4–3-målet via Oliver Ekman Larssons skridsko och mellan benskydden på Anders Nilsson.

– Ligger man under med 0–3 så är det svårt att vinna, men vi var väldigt, väldigt nära. Sista 30 minuter-

na är det ett lag på banan. När vi får 3–3 ska vi kunna ta det till sudden death i alla fall, men det var Malkin som var den stora skillnaden, sade Mårts om den ryske superstjär­nan som gjorde två mål.

TRE KRONOR LYCKADES komma igen efter en mardrömsst­art som gav 0–3-underläge efter 48 sekunder av den andra perioden.

Ett målvaktsby­te från Jhonas Enroth till Anders Nilsson fick dock fart på Tre Kronor.

John Klingberg reducerade i numerärt överläge i mitten av andra perioden och Anton Lander (som hade del i alla svenska mål) sköt 2–3 precis när ryssarna blivit fulltaliga efter en utvisning i början på tredje. Sedan styrde Loui Eriksson in 3–3. Men det räckte ändå inte ända fram. För bara tredje gången på 2000-talet kraschade Tre Kronor ur en VM-turnering så tidigt som i kvartsfina­l.

Det hände 2000 mot Finland, 2012 med ett stjärnlag i hemma-VM i Globen mot Tjeckien och nu mot Ryssland i Ostrava 2015.

TVÅ GÅNGER MED Pär Mårts vid rodret alltså.

Han har ett väldigt bra facit med Tre Kronor: VM-guld i Globen 2013, OS-final i fjol och VM-final 2011.

Men den här gången försvann fingertopp­skänslan. Två beslut, som många menar blev ödesdigra misstag, har kritiserat­s.

• Skarpskytt­en Patric Hörnqvist, med 26 mål tredje bäste svenska målskytt i NHL, erbjöd sina tjänster när hans Pittsburgh åkte ur slutspelet. Men Mårts ville avvakta och Hörnqvist ville inte vänta utan avböjde.

• Beslutet att plocka in farmarlags­backen Petter Granberg då det defensiva spelet svajade. I Mårts värld var därmed backbesätt­ningen fylld. Hade han väntat ett dygn längre hade Minnesotab­acken Jonas Brodin varit tillgängli­g, och som det i efterhand lät, villig att spela VM.

– Hade vi vunnit om någon av dem hade varit med? Den frågan tror jag inte vi får svar på. När vi står i det läget vi står i så tycker jag att vi gjorde rätt. Nu står vi i ett annat läge med facit i hand och det är klart att man får ett annat perspektiv och många olika alternativ. Det hade vi inte då.

TRE KRONOR HAR spelat med sju VMdebutant­er och varit svajigt, tappat stora ledningar, kommit tillbaka, men inte hittat någon stabilitet. Nu sade han nej till två etablerade NHL-spelare.

– Jag har väldigt svårt att backa bandet och skylla på att det är grejen att vi inte vinner. Vi tog ett beslut och jag får stå för det, vi lyckades inte gå vidare, sade han.

 ??  ?? UNDERLÄGE. Dock inte för Ryssland som efter en målrik match, och lite tur, kunde gå vidare till semifinal. På bilden tacklar
UNDERLÄGE. Dock inte för Ryssland som efter en målrik match, och lite tur, kunde gå vidare till semifinal. På bilden tacklar
 ??  ??
 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? Oscar Möller ryske Nikolai Kulyomin.
Bild: JOEL MARKLUND Oscar Möller ryske Nikolai Kulyomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden