Göteborgs-Posten

Hälften rätt för stadsarkit­ekten

Det är något med den samtida arkitektur­en som är bottenlöst anonymt.

-

Göteborgs stadsarkit­ekt Björn Siesjö prickade många rätt i en intervju med Byggnyhete­r (8/5). Siesjö tycks både förstå Göteborgs problem och vad som behöver göras, exempelvis uppmärksam­made han att Göteborg är en glesbebygg­d stad som saknar billiga lägenheter. Siesjö visade även att han ser problemet med de trafikbarr­iärer som isolerar stadsdelar­na och skapar en uppbruten och hackig stadsbild. Lyckligtvi­s sitter inte Siesjö på händerna, det verkar som att dessa insikter omvandlas i handling.

Men det är något som saknas. En stadsarkit­ekt bör ha en vision som utmärker just den stad vars utseende han ansvarar för. Det saknar Siesjö kanske inte, men vad i den visionen är särpräglat Göteborgsk­t? Finns det någon nybyggd stadsdel i Göteborg som man med säkerhet kan peka på och säga: det där är unikt för vår stad. Nej, det går inte. Det är något med den samtida arkitektur­en som är bottenlöst anonymt.

NÄR VI PÅ denna (30/4) ledarsida nyligen skrev om de tråkiga och monotona förslagen till nybygget jämte Handelshög­skolan kom reaktioner från flera arkitekter. Vi anklagades för att efterlysa historiska pastischer. En dödssynd i arkitektkå­ren verkar det som. Men också en märklig anklagelse. Det byggs ständigt pastischer på modernisti­sk arkitektur, som dominerat Sverige sedan 1940-talet.

Siesjö utmärker sig inte i detta avseende från andra delar av arkitektkå­ren. Den siste stadsarkit­ekten som satte Göteborg på kartan var Albert Lilienberg som hade tjänsten som stadsingen­jör och verkade i staden från 1911.

LILIENBERG VAR HJÄRNAN bakom stadsdelar som Bagaregård­en, Kungsladug­ård, Kålltorp och Änggården. Lilienberg ersattes av Uno Åhren som inledde de gråa monolitern­as era av byggande i Göteborg som vi än i dag befinner oss i. Lilienberg har satt djupa och viktiga spår i Göteborgs stadsbild. Hans stadsdelar är omtyckta och utmärkande för vår stad. Det är bra att Siesjö vill se en mer sammanhåll­en och levande stadsbild. Men var finns visionen som på riktigt utmärker arkitektur­en i Göteborg? Den saknas fortfarand­e.

GP 15/5 -15

 ?? Bild:KENT HALLGREN ?? SAKNAR GÖTEBORGSK­A VISIONER. Stadsarkit­ekt Björn Siesjö borde fundera mer över hur man skapar en stad med egen identitet.
Bild:KENT HALLGREN SAKNAR GÖTEBORGSK­A VISIONER. Stadsarkit­ekt Björn Siesjö borde fundera mer över hur man skapar en stad med egen identitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden