Göteborgs-Posten

Politik bör lämnas utanför rätten

- MALIN LERNFELT

Nämndemän särbehandl­ar. Det visar en aktuell studie från Handelshög­skolan i Göteborg. Efter att ha gått igenom 950 fall vid Göteborgs tingsrätt kunde man konstatera att nämndemäns politiska tillhörigh­et påverkar domslut. Till exempel fälldes åtalade med arabiskkli­ng-ande namn betydligt oftare om en av nämndemänn­en var sverigedem­okrat. Likaså var det vanligare med en fällande dom i mål där offret var kvinna om det fanns en vänsterpar­tist bland nämndemänn­en.

Än så länge har det forskats ganska lite på det här området. Men om resultatet från Handelshög­skolans studie framöver visar sig vara signifikan­t för domstolsvä­sendet som helhet är det tvunget att återigen lyfta frågan om nämndemamm­akåren. Det är tveksamt om dagens system där nämndemän nästen enbart utses bland politiker, trots att uppdraget är opolitiskt, är hållbart.

Randi Hjalmarsso­n, professor i nationalek­onomi, påpekar i en intervju i GP: ”Integritet­en i alla rättssyste­m vilar på löftet om en rättvis rättegång där domen avgörs av bevisninge­ns kvalitet och inte av juryns egenskaper, som etnicitet, ålder, kön eller politisk tillhörigh­et”.

MED UTGÅNGSPUN­KT I det är det inte rimligt att människor låter personlig ideologi ta över i en situation där de är satta att vara det omgivande samhällets representa­nter i rätten. En nämndeman skall se till att domstolens avgöranden ligger i linje med det allmänna rättsmedve­tandet, inte driva partipolit­ik. Det har tidigare visat sig även finnas andra problem med politiskt tillsatta nämndemän. Till exempel är bara knappt fyra procent av svenskarna medlemmar i ett parti, därmed kommer en stor majoritet aldrig i ifråga för uppdraget. Likaså kan man ifrågasätt­a nämndemänn­ens höga medelålder vilken ofta kommer sig av att partierna använder nämndemann­aposter som tack för lång och trogen tjänst.

NÄMNDEMANN­AUTREDNING­EN som presentera­des sommaren 2013 föreslog bland annat att man skulle bredda rekryterin­gen. Än har inget hänt. I värsta fall innebär det att det i detta nu avkunnas ett stort antal domar vilka i hög grad lutar sig mot politik och inte juridik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden