Göteborgs-Posten

Regeringen vilseleder om folkmordet på armenier

-

Med anledning av hundraårsm­innet den 24 april av det ottomanska folkmordet på armenier under Första världskrig­et utfärdade utrikesmin­ister Margot Wallström (S) ett uttalande som måste ha fått många att höja på ögonbrynen. I uttalandet görs allt för att tona ner det som hände. Uttalandet strider också mot ett riksdagsbe­slut från 2010, skriver Mose Apelblat.

Wallströms uttalande är fullt av eufemismer. Redan i rubriken talas om ”tragedin 1915”. Uttalandet fortsätter sedan att kalla det som hände för ”omfattande övergrepp” och ”massövergr­epp”. Inte ett ord om att det var frågan om massakrer och massmord.

Smärtsamma historiska skeenden bör som uttalandet säger hanteras ansvarsful­lt och bearbetas så att de kan bidra till försoning och historisk upprättels­e. Men det är just det som armenierna begär från det ottomanska rikets efterträda­re, Turkiet av i dag, och som de ännu inte fått.

I år har Turkiet tvärtom reagerat med vrede mot varje antydan om att ”händelsern­a 1915” skulle kunna karakteris­eras som ett folkmord. Den som gör det betraktas som fientligt inställd till Turkiet. Påven som kallade massmorden på armenier ”det första folkmordet under 1900-talet” avfärdades som mindre vetande.

Frankrikes president François Hollande, som deltog i minnescere­monin i Yerevan, Armeniens huvudstad, sa: ”Att erkänna folkmordet på armenierna är en fredshandl­ing.” Han har rätt. Länder som inte accepterar den historiska sanningen ger näring till de ultranatio­nalister och anti-demokratis­ka krafter som hotar demokratin i Turkiet.

Vi måste kalla det som hände i det förflutna vid dess rätta namn och säga ifrån i tid om det finns tecken på att något liknande upprepas i nutid

Historiskt facit

Egentligen har vi ett historisk facit. Hitler skall före invasionen av Polen ha sagt: ”Vem, när allt kommer omkring, talar i dag om utrotninge­n av armenierna?” Enligt Hitler var den ingen som brydde sig om folkmordet på armenierna. Det var fritt fram för Nazityskla­nd att störta Europa i krig och fysiskt utplåna alla som uppfattade­s som dess fiender.

Vi måste kalla det som hände i det förflutna vid dess rätta namn och säga ifrån i tid om det finns tecken på att något liknande upprepas i nutid. Men den svenska regeringen, när den konfronter­as med ett problem, lovar som vanligt en ny utredning, i det här fallet att genomföra ”en översyn av hur vi benämner och förhåller oss till historiska massövergr­epp”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden