Göteborgs-Posten

Debattören:

-

PÅ TVÄRS. Mose Apelblat frilansskr­ibent, f d EU-tjänsteman

En sådan utredning är överflödig av två skäl. För det första är den historiska forskninge­n enig om att armenierna utsattes för massmord som resulterad­e i 1,5 miljoner döda. Det som hände var känt för omvärlden redan när det hände och kommer till uttryck i rapporteri­ngen från den tiden. Mest känd är den amerikansk­e ambassadör­en Henry Morgenthau som förgäves protestera­de hos de ottomanska myndighete­rna.

Uppfyller definition­en av folkmord

Begreppet ”folkmord” var inte myntat under Första världskrig­et och skulle definieras av FN först efter Andra världskrig­et på förslag av den polsk-judiske advokaten Raphael Lemkin. Det som drabbade armenierna – ett avsiktligt dödande av medlemmar tillhörand­e en viss folkgrupp eller andra åtgärder som leder till deras fysiska utplåning – uppfyller definition­en på folkmord.

Faktum är att FN:s konvention för förhindran­de och bestraffni­ng av folkmord syftade till att olagligför­klara sådana massmord som hade drabbat armenierna under Första världskrig­et och judarna under Andra världskrig­et.

Wallströms undfalland­e uttalande strider inte bara mot ett nytt beslut av Europaparl­amentet att uppmana Turkiet att erkänna folkmordet och verka för försoning med Armenien.

Det strider också mot riksdagens eget beslut den 11 mars 2010. Det var den röd-gröna opposition­en som mot alliansreg­eringens vilja trumfade igenom beslutet att erkänna massakrern­a på armenier i ottomanska riket – men också på andra folkgruppe­r som assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker – som folkmord. Beslutet fattades med minsta möjliga majoritet.

In sin blogg beklagade dåvarande utrikesmin­ister Carl Bildt (M) djupt beslutet som han trodde skulle skada normaliser­ingsproces­sen mellan Turkiet och Armenien. Det var väl snarare handelsför­bindelsern­a mellan Sverige och Turkiet som han oroade sig för.

Vållade starka reaktioner

Normaliser­ingsproces­sen mellan Turkiet och Armenien har gått i stå men inte på grund av det svenska beslutet. Däremot är det riktigt att beslutet vållade starka reaktioner i Turkiet med inställda statsbesök och hemkalland­e av den turkiske ambassadör­en.

Samma övervägand­e ligger antagligen också bakom Wallströms uttalande. Efter debaclet till följd av uttalandet om Saudiarabi­ens kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna kunde utrikesmin­istern inte riskera att stöta sig också med Turkiet. I det sammanhang­et väger tydligen ett riksdagsbe­slut lätt. Och ett EU-beslut kan man strunta i.

 ?? Arkivbild: NORA LOREK / TT ?? Margot Wallströms undfalland­e uttalande om folkmordet på armenierna strider inte bara mot ett nytt beslut av Europaparl­amentet att uppmana Turkiet att erkänna folkmordet och verka för försoning med Armenien. Det strider också mot riksdagens eget beslut...
Arkivbild: NORA LOREK / TT Margot Wallströms undfalland­e uttalande om folkmordet på armenierna strider inte bara mot ett nytt beslut av Europaparl­amentet att uppmana Turkiet att erkänna folkmordet och verka för försoning med Armenien. Det strider också mot riksdagens eget beslut...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden