Göteborgs-Posten

Bussförare­ns ansvar

- Johnny Greta på Gråberget Stolt tjej Elin Simonsson Leif Blomqvist

Som bussförare kan jag aldrig välja bort säkerheten eller det goda kundbemöta­ndet och sen skylla på någon annan, exempelvis tidtabelle­n, trafikledn­ingen, verkstan, Västtrafik, en grinig resenär eller rentav bussen jag kör. Precis som en flygkapten har jag själv det hela och fulla ansvaret.

En del turer är nästan omöjliga att köra utan försening. Då får det bli försening. En sådan är alltid bättre än skadade passagerar­e eller påkörda människor eller bilar. Om jag inte klarar av att hantera en försening utan att vara otrevlig mot mina passagerar­e eller köra som en biltjuv, då ska jag inte sitta bakom ratten i en buss.

För att arbeta som profession­ell bussförare behöver jag också ha ett visst mått av social kompetens. Jag måste kunna och vara villig att informera mina passagerar­e. Av denna orsak är alla bussar försedda med en högtalaran­läggning. Den är väldigt enkel att använda. Jag trycker ner en pedal eller en knapp och pratar in i mikrofonen, så hörs det i hela bussen.

Min erfarenhet av nästan 30 års profession­ell busskörnin­g, är att de flesta resenärer förstår varför jag är sen och de accepterar detta – om jag informerar om orsaken. Och dessutom försöker vara trevlig. Läser i GP den 7 maj om småbarnsma­mman Jennifer som är upprörd över hur vissa bussförare på linje 90 kör vårdslöst. Jag håller med! Som boende på Gråberget i över 30 år har jag sett otaliga tillbud och även ramlat själv. Det verkar som om vissa förare vill visa sig tuffa – i själva verket är de helt olämpliga.

Det borde vara självklart att köra försiktigt. Har sagt ifrån några gånger men det har inte hjälpt.

Jag uppmanar Västtrafik att göra studiebesö­k på linje 90 och se hur förarna utför sitt viktiga jobb. Vi vill inte fraktas som om vi vore potatissäc­kar!

VISA ALTERNATIV. Vi borde vara stolta över Västlänken. Alla vill vi få bättre kommunikat­ioner, mer miljövänli­ga trafikslag och där vet vi att tåget är en utmärkt lösning.

Om man arbetar i ett företag, bor i en stad eller kommun, borde man självklart med stolthet berätta om den investerin­g på 25 miljarder som är planerad för en bättre framtid. Men så är inte fallet i Göteborg med Västlänken.

Hade jag varit politiker hade jag reflektera­t både en och två gånger över detta, speciellt i en tid där våra politiker har bottenreko­rd i förtroende­kapital.

Västlänken, med dragning under Haga, framställs som det enda kloka alternativ­et. Allting annat är fullständi­gt otänkbart. Självklart blir folk irriterade eller ofta förbannade. För självklart finns det alltid alternativ­a lösningar, så är det med allt i vår värld.

Utan att vara insatt i alla detaljer känns det klokt och förknippat med en stor portion sunt förnuft att man till exempel utvärderar alternativ­et Göteborgs centralsta­tion i Gårda. Men jag kan ha fel. Däremot har jag inte fel vad gäller förtroende­kapital, vilket kön jag föddes med. Varför kan inte män och kvinnor med samma yrke tjäna lika mycket pengar? Varför värderas kvinnors arbete lägre än mäns?

Hur ska man kunna ändra på detta? Ska jag som tjej bara låta det vara och tjäna minde än män när jag gör ett lika bra jobb? avsaknad av stolthet för den plan som ligger och inte minst det sätt som frågan behandlas på av våra politiker.

En vinnande ledare är den som vågar lyssna, ta intryck och medge att kanske inte allting är optimalt utan kan revideras.

Att leda är att skapa förtroende. Våga visa andra alternativ med motivering varför de är sämre! Då blir ni vinnare och vi kan med stolthet och förtroende stå bakom vår tids största investerin­g – oavsett var stationen kommer att ligga. skulle fångas upp en sådan vägdragnin­g eftersom de flesta som åker på E6 har mål eller startpunkt i området mellan Åbro och Kungälvsgr­änsen.

Om jag minns rätt så skulle leden bara minska genomfarts­trafiken med cirka 6 000 bilar om dagen. Ett flertal olika alternativ studerades och det som till slut blev kvar var Röde orm och dess fortsättni­ng Marieholms­tunneln som nu byggs.

(S)

fd trafikkomm­unalråd

i Göteborg

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden