Göteborgs-Posten

Fler platser med bättre kvalitet

- Samuel Engblom German Bender

FEL UTE. Vi välkomnar att Saco liksom TCO vill se resurser för att höja kvaliteten i den högre utbildning­en. Men konsekvens­en av Saco:s förslag är att högskolan inte byggs ut under överskådli­g tid och att färre får möjlighet att studera, skriver bland andra Samuel Engblom, TCO.

12/5

Kvaliteten i den högre utbildning­en är av stor betydelse för Sveriges framtida tillväxt och därmed för vår välfärd. Om utbildning­en håller hög kvalitet kommer studentern­a att lära sig mer och bli mer produktiva när de kommer ut i arbetslive­t. Utbildning­ens kvalitet är också avgörande för studentern­as möjlighete­r att klara sina studier – särskilt för studenter med icke-akademisk bakgrund.

TCO har under många år förordat kraftfulla kvalitetss­atsningar och även visat att det finns stora brister på landets lärosäten. Det gäller bland annat gammalmodi­g pedagogik, stora studentgru­pper och bristande lärarledd undervisni­ng – hälften av studentern­a har mindre än nio undervisni­ngstimmar i veckan.

För att nya högskolepl­atser ska hålla hög kvalitet måste de givetvis följas av nya resurser

Vi välkomnar därför att Saco liksom TCO vill se betydande resurstill­skott för att höja kvaliteten i den högre utbildning­en. Men konsekvens­en av Saco:s förslag är att högskolan inte byggs ut under överskådli­g tid och att färre får möjlighet att studera. De senaste åren har söktrycket ökat till rekordnivå­er och det har blivit allt svårare att komma in, särskilt för personer över 30 år. TCO vill vända den utveckling­en.

Saco:s resonemang bygger på att det skulle finnas en inneboende målkonflik­t mellan kvantitet och kvalitet i högskolan. TCO delar inte den synen. För att nya högskolepl­atser ska hålla hög kvalitet måste de givetvis följas av nya resurser. Men det finns också mycket som kan göras för att förbättra kvaliteten som snarare handlar om den högre utbildning­ens organisati­on och innehåll än om storleken på högskolorn­as anslag.

Hög andel högskoleut­bildade nyckelfakt­or

Den senaste perioden då högskolan byggdes ut kraftigt var under 1990- och en bit in på 2000-talet. Resultatet överträffa­de förväntnin­garna: enligt en forsknings­rapport från Entreprenö­rskapsforu­m har hälften av den ekonomiska tillväxten åren 2001-2010 skett tack vare den ökade andelen högutbilda­de anställda. OECD har påtalat att en hög andel högskoleut­bildade är en nyckelfakt­or i en globalt konkurrens­utsatt ekonomi. I ett internatio­nellt perspektiv har Sverige inte en hög andel högskoleut­bildade.

Till detta kommer att kraven på återkomman­de vidareutbi­ldning ökar. Den snabba teknikutve­cklingen gör att jobb försvinner snabbt och i hög grad ersätts med alltmer högkvalifi­cerade jobb. I framtiden kommer fler att behöva byta jobb allt oftare, och därför blir tillgången till högre utbildning för äldre yrkesverks­amma, inte bara för unga, avgörande.

samhällspo­litisk chef, TCO

utbildning­spolitisk utredare, TCO

 ?? Arkivbild: ULF BŠRJESSON ?? Saco:s resonemang bygger på att det finns en inneboende konflikt mellan kvantitet och kvalitet i högskolan. TCO delar inte den synen, skriver debattörer­na.
Arkivbild: ULF BŠRJESSON Saco:s resonemang bygger på att det finns en inneboende konflikt mellan kvantitet och kvalitet i högskolan. TCO delar inte den synen, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden