Göteborgs-Posten

”Allvarliga fel i detaljplan­erna”

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS

STADSBYGGN­AD Detaljplan­erna stämmer dåligt med verklighet­en och frångås ofta, säger tjänstemän på fastighets­kontoret och trafikkont­oret.

En detaljplan som vunnit laga kraft är ett juridiskt bindande dokument som ska följas. Men både Joe Koppel på trafikkont­oret och Sanna Gavel på fastighets­kontoret säger att detaljplan­erna ofta har brister.

– Jag har byggt ett antal projekt. Det är så allvarliga fel i detaljplan­erna. Det finns inte utrymme att bygga vägar enligt den standard vi har i dag. Man har ingen koll på om det är berg eller vad det är för någonting. Det är väldigt dåligt, säger Joe Koppel. Är stadsbyggn­adskontore­ts arbete undermålig­t?

– Jag tror att det handlar om att planer ska forceras fram. Man jobbar inte rätt från början. När vi bygger ut gator och ledningar får vi försöka lösa det så gott det går ihop med berörda.

Joe Koppel tar byggena vid Brottkärrs­vägen och Örgryte Torp som exempel.

– Vid Brottkärrs­vägen finns inte utrymme för att göra en riktig gångbana utan man måste ta del av kvartersma­rk för att få det att fungera. Samma sak i Örgryte Torp, där har man inte vändradier­na så att man klarar av att vända på allmän gata utan man måste ta med kvartersma­rk för att klara trafiken ut och in på de här tvärgatorn­a. Nästan alla de här detaljplan­erna har en massa defekter. ÄVEN SANNA GAVEL säger att det finns exempel på detaljplan­er där gatan inte får plats eller att det inte blir riktigt som man tänkt sig.

– Detaljplan­en ritas i ett tidigare skede. Det är först när du står där och mäter in som du ser ordentligt hur vägen kan dras.

Nina Janson är enhetschef på planavdeln­ing på stadsbyggn­adskontore­t. Hon känner inte igen beskrivnin­gen av att det ofta är fel på detaljplan­er.

– Det är ingen bild vi känner igen. Vi är väldigt noggranna i planerings­skedet och i detaljplan­erna. NÄR DETALJPLAN­ERNA har vunnit laga kraft släpper stadsbyggn­adskontore­ts ansvaret. Nina Janson säger att de från kontorets sida inte känner till om det görs ändringar sedan, men det är ingen återkoppli­ng de fått.

– Vi upplever att vi har ett väldigt gott samarbete med våra kollegor på trafikkont­oret och fastighets­kontoret och har inte hört något om att det skulle vara felaktighe­ter i planen eller fel i ritningarn­a. Det är jättetrist om någon kollega upplever samarbetet på det här sättet eller har synpunkter på kompetens.

Hon säger att hon kommer att se till att lyfta frågan i de samarbetsf­orum som de tre kontoren har.

– Det är viktigt att vi får feedback.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden