Göteborgs-Posten

Handgrepp avslöjar risken att dö

- JOHAN NILSSON

HÄLSA Det finns ett direkt samband mellan handgreppe­ts styrka och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdo­mar och att dö. Faktum är att handgreppe­t säger mer om hur vi mår än blodtrycke­t, visar forskning.

Hälsan sitter i händerna. Åtminstone om man ska tro tidskrifte­n The Lancet som publicerar en studie som visar att händerna, eller rättare sagt deras styrka, har en hel del att säga om vår framtida hälsa. Ett svagare grepp, som enkelt kan mätas med hjälp av en handgrepps­dynamomete­r, kan kopplas till både sjukdom och död.

– Läkare och annan sjukvårdsp­ersonal kan mäta handgreppe­t för att identifier­a patienter som lider av svåra sjukdomar, som hjärtsvikt eller stroke och som löper stor risk att dö av dessa sjukdomar, säger Darryl Leong, kardiolog och biträdande professor vid Michael G DeGroote School of Medicine i Kanada. TANKEN ATT HANDGREPPE­T kan fungera som en så kallad biomarkör är inte ny, men hittills har forskarna inte kunnat uppskatta vad en försämring innebär för hälsan mer konkret.

I den aktuella studien ingick 140 000 vuxna i 17 olika länder där deltagarna­s handgrepp uppskattad­es med hjälp av en handgrepps­dynamomete­r. Deltagarna följdes i snitt i fyra år.

Det visade sig att varje försämring av händernas styrka med 5 kg resulterad­e i att risken att dö oavsett orsak ökade med 16 procent, medan risken att dö av hjärt-kärlsjukdo­m ökade med 17 procent. Risken att drabbas av hjärtinfar­kt och stroke ökade också, med 7 respektive 9 procent.

Sambandet kvarstod även efter att forskarna tog hänsyn till olika faktorer, som deltagarna­s ålder, utbildning­snivå eller fysisk aktivitet. PROFESSOR AVAN AIHIE Sayer vid University of Southampto­n, som inte arbetat med studien, säger i en kommentar att det inte råder några tvivel om att handgreppe­t kan förutsäga död i förtid, oavsett orsak, och att det tycks finnas ett speciellt samband till både dödlighet och sjuklighet i hjärt-kärlsjukdo­mar.

Handgreppe­t tycks dessutom vara en bättre markör än exempelvis blodtrycke­t.

Även om mer forskning behövs är studien ytterligar­e ett bevis för att skelettmus­kulaturen har en avgörande betydelse för hälsa, åldrande och sjukdom, skriver han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden