Göteborgs-Posten

Fler vuxna skaffar tandställn­ing Fakta: Tandställn­ing

- GUSTAV SJÖHOLM

TANDHÄLSA Önskan efter vackrare tänder har gjort att fler vuxna väljer att skaffa tandställn­ing. – Vi har sett en dramatisk ökning av intresse de senaste åren, säger Britt Hedenberg-Magnusson på Folktandvå­rden.

Lydiah Wålsten minns när hon som tonåring fick beskedet att hennes bettfel ansågs för litet för att staten skulle stå för kostnaden.

– Då hade jag inte råd att skaffa det. Jag minns att jag cyklade genom Uppsala och grät, säger hon. FÖR HENNE ÄR skälen främst estetiska till att hon skaffade tandställn­ing. Hon säger att hon inte såg ut som sig själv när hon log, att hon såg mystisk ut.

– Leendet är avslöjande för hur man är. Jag har ganska små tänder, och då syntes de inte så mycket.

För fem år sedan kom funderinga­rna på att försöka räta ut tandraden igen. Hon Statens kostnader för tandställn­ingar: 2011 10 847 975 kronor 2012 11 818 579 kronor 2013 11 542 382 kronor 2014 12 814 227 kronor Vuxna med stora fel kan få rätt till kostnadsre­ducering från Försäkring­skassan genom högkostnad­sskyddet (85 procent av kostnadern­a när referenspr­iset överstiger 15 000 kronor). Siffrorna visar ersättning­en som betalats ut från Försäkring­skassan för besök där tandregler­ingsåtgärd­er förekommit på vuxna. Det kan ingå en del andra behandling­ar eller åtgärder, men merparten av kostnadern­a härrör troligen från tandregler­ingskostna­derna. Källa: Försäkring­skassan tog kontakt med ett institut i Stockholm och gjorde en undersökni­ng.

– Jag upplevde att jag var tvungen att motivera mitt beslut, trots att jag skulle betala privat. Det kändes inte kul, säger hon. I STÄLLET VÄNDE Lydiah Wålsten sig mot utlandet, hittade en tandläkare i New York och genomgick behandling­en där. Kostnaden var ungefär 25 000 kronor, ungefär hälften av det pris hon erbjudits i Sverige.

Lydiah Wålsten är ett exempel på en trend som svenska tandläkare sett de senaste åren, att allt fler vuxna skaffar tandställn­ing. ENLIGT BRITT HEDENBERG Magnusson, klinikchef på Folktandvå­rden i Stockholms län, har antalet konsultati­oner om tandställn­ingar femfaldiga­ts bland vuxna patienter de senaste fem åren.

– Det verkar öka kontinuerl­igt, vi får väldigt ofta samtal och besök från patienter. Det är väl det ökade intresset för estetik och funktion som VACKERT LEENDE. skäl. ligger bakom, säger hon.

En annan anledning är nya metoder som gör tandställn­ingen i princip osynlig.

– Det behöver inte vara den här taggtråden som det var förut, de är mycket mer estetiska, säger Eva Ljungberg, som driver kliniken Stockholm tandregler­ing.

Även SACD, en organisati­on bildad som reaktion på den ”låga standarden inom estetiskt-kosmetisk tandvård” och med runt 300 tandläkare och tandteknik­er som medlemmar, märker av ”en rejäl ökning” de senaste tre åren.

– Kunderna vill ha rakare, finare tänder, säger ordförande Ann André-Bergmann. MEN ALLA BEHÖVER inte betala med egna pengar. Statens kostnader för vuxna som behöver tandställn­ing har ökat med 20 procent mellan 2011 och 2014, enligt Försäkring­skassan.

Hittills är Lydiah Wålsten nöjd med sitt beslut att skaffa tandställn­ing. Hon har också övertygat flera vänner om att skaffa.

– Nu är jag inte klar än, men jag tycker att det har blivit jättebra på de andra jag sett, säger hon.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? Lydiah Wålsten har valt att använda tandställn­ing i vuxen ålder av estetiska
Bild: PONTUS LUNDAHL Lydiah Wålsten har valt att använda tandställn­ing i vuxen ålder av estetiska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden