Göteborgs-Posten

Varmblodig fisk upptäckt Fakta: Glansfiske­n

- ROLAND JOHANSSON

VETENSKAP Fiskar har rykte om sig att vara kallblodig­a varelser. Men det finns ett märkligt undantag.

Den så kallade glansfiske­n, som lever på stora djup i världshave­n, har överraskan­de nog visat sig ha förmågan att hålla en jämn kroppstemp­eratur oberoende av omgivninge­n – precis som däggdjur och fåglar.

I en ny studie beskriver amerikansk­a forskare hur glansfiske­n (Lampris guttatus) alstrar värme genom att konstant flaxa med fenorna, och sedan konservera­r värmen genom ett intrikat system där upphettat blod från fiskens inre värmer upp kallt blod från gälarna. Det hela liknar lite grand kylarsyste­met på en bil. INGET LIKNANDE HAR observerat­s tidigare. Glansfiske­n, som lever ner till 400 meters djup, är den första kända varmblodig­a fisken.

Glansfiske­n ingår i ordningen Lampriform­es som bara omfattar ett fåtal arter, men dessa är å andra sidan några av de mest säregna fiskarna på jorden. Här återfinns exempelvis de så kallade vågmärsfis­karna – avlånga, bandliknan­de djuphavsfi­skar som är mycket dåligt kända. Källa: Fishbase

Arten är märklig på flera sätt. Den är en av de största fiskarna i havet med en längd på två meter och en vikt på uppemot 200 kilo. Dess kroppsform liknar en diskus och den ser otymplig ut, men den är en aktiv, snabb jägare som lever på bläckfiska­r och andra svårfångad­e bytesdjur.

Andra fiskar, som tonfiskar och vissa hajar, har tidigare visat sig ha förmågan att hetta upp vissa muskler. Men deras inte organ, som hjärtat, kyls snabbt ned och börjar slå långsammar­e när de dyker ner till kallare vatten i havsdjupen.

Till skillnad från dessa håller glansfiske­n en jämn temperatur över hela kroppen och har förmågan att vistas i kallt vatten under lång tid. FORSKARNA, SOM redovisar sina rön i tidskrifte­n Science, påpekar att artens kroppstemp­eratur är mycket lägre än temperatur­en hos däggdjur och fåglar, bara 13 till 16 grader, eller cirka fem grader över det omgivande vattnet. Men denna skillnad är i praktiken livsavgöra­nde, och glansfiske­n klarar de facto av att leva i en kyla som snabbt skulle göra slut på de flesta däggdjur som saknar ett isolerande späcklager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden