Göteborgs-Posten

Blöt helg lockar fram mördarsnig­larna

- LISA MATTSSON

NATUR Regn och rusk väntas under helgen. Något som är extra irriterand­e för den som har trädgård, eftersom regn i maj kan ge en riktig mördarsnig­elsommar.

Inget verkar kunna stoppa de bruna, slemmiga skadedjure­n som sprider sig över landet. Nu klarar djuren till och med de kalla vintrarna i norra Sverige.

– Det har skett ett naturligt urval som gör att de numera överlever trots kylan, säger Ted von Proschwitz, snigelexpe­rt på Naturhisto­riska museet i Göteborg.

För ett par veckor sedan såg han de första mördarsnig- larna krypa i parkerna, och han tror att det blöta vädret som väntas i helgen kommer locka fram ännu fler.

– De är redan på god väg eftersom det har regnat så mycket. Nu får de ytterligar­e en skjuts framåt. OCH REGNAR DET mycket i maj blir det också ovanligt många sniglar – enligt Ted von Proschwitz är majvädret den enskilt viktigaste faktorn för hur snigelåret utvecklar sig.

När sniglarna blir könsmogna börjar de lägga ägg och fortplanta sig. Därför är det, om man vill slippa dem, viktigt att ta död på dem så snart de visar sig.

Den bästa metoden är att hugga huvudet av dem – inte dela dem på mitten eftersom det förlänger lidandet. Det går även bra att hälla kokande vatten på sniglarna. Att lägga dem i salt avråder Ted von Proschwitz bestämt ifrån. Förutom att saltet kan skada jorden i trädgården ger det också sniglarna en långsammar­e och mer plågsam död.

– Trots att de är skadedjur ska man inte plåga dem, tycker jag. MEN HUR SNABB man än är går det inte att helt befria sin trädgård från mördarsnig­larna, som är något av överlevnad­sexperter. Till exempel

PLÅGA. är de tvåkönade vilket gör att de kan befrukta sig själva och att alla individer lägger ägg.

– Man blir inte av med dem, det ska man ha klart för sig, säger Ted von Proschwitz.

Den bästa metoden är att hugga huvudet av dem

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? Mördarsnig­larna klarar till och med de kalla vintrarna i norra Sverige.
Bild: HASSE HOLMBERG Mördarsnig­larna klarar till och med de kalla vintrarna i norra Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden