Göteborgs-Posten

Medieskeps­is mot Facebook-satsning Fakta: ”Instant Articles”

- SOFIA TANAKA

MEDIER Facebook testar att låta utvalda medier publicera artiklar direkt på det sociala nätverket. Innehållet ska då gå tio gånger snabbare att ladda. Men svenska chefredakt­örer är inte omedelbart positiva.

– Publiciste­rna hamnar väldigt mycket i händerna på Facebook. Det kan bli ett problem, att vissa medier blir godkända och andra inte, säger kommunikat­ionsstrate­g Annika Lidne.

Många analytiker har varnat för att det här är ytterligar­e ett steg mot att Facebook kontroller­ar allt mer innehåll på nätet.

– Facebook kan självklart säga att det är frivilligt, och att de bara erbjuder nya funktioner. Men de har samtidigt lite av en monopolsit­uation, säger Lidne. FACEBOOK ANVÄNDS sedan länge flitigt till att sprida artiklar, och läsaren länkas då vidare till mediesajte­rna. Det nya som presentera­des i veckan, benämt ”Instant articles”, är att texter och bilder publiceras direkt på nätverket. Vinsten för användarna är snabbheten, enligt produktche­fen Michael Reckhow. ”ARTIKLAR TAR I dag i genomsnitt åtta sekunder att ladda, det överlägset långsammas­te innehållet på Facebook. Med ’Instant articles’ går det tio gånger snabbare”, skriver han i ett blogginläg­g.

Än så länge är det bara en rad stora och välkända medier som ingått avtalet, bland annat New York Times och BBC News. Om försöket faller väl ut kommer säkert fler att släppas in – även svenska medier på sikt, bedömer Annika Lidne.

– Problemet för medier i Källa: Facebook, New York Times dag är att överhuvudt­aget nå ut, särskilt till dem som är yngre, och särskilt med andra artiklar än söta katter i träd. Där kan det här vara en strategi för ren överlevnad, för att få en ny generation att ens läsa artiklar. JAN HELIN, Aftonblade­ts chefredakt­ör, ser fördelar men låter skeptisk till att kasta sig in i den här typen av samarbeten.

– Facebook vill ta den position som Aftonblade­t har, som primär nyhetskäll­a. Den publisher som går in på Facebook bör tänka sig noga för. Litar man verkligen på att Facebook tänker finnas kvar i journalist­iken? Har ni fått frågan?

– Det vill jag inte kommentera. Vi har ett ständigt utbyte med olika medieaktör­er.

Expressens chefredakt­ör Thomas Mattsson tycker att det är ”ett intressant initiativ”, men ser också risker.

”Kommer läsarna nu att sluta besöka mediernas egna appar, hur ser affärsmode­llen ut och bidrar vi med data till en aktör som till sist gör övriga plattforma­r onödiga?”, skriver han i en kommentar.

 ??  ?? Artiklar ska kunna laddas tio gånger snabbare när de publiceras direkt på Facebook i tjänsten ”Instant Articles”.
Tjänsten tillåter utgivare att lägga ut text, bilder, videoklipp och ljud. Även annonser kan bäddas in i innehållet.
Till en början...
Artiklar ska kunna laddas tio gånger snabbare när de publiceras direkt på Facebook i tjänsten ”Instant Articles”. Tjänsten tillåter utgivare att lägga ut text, bilder, videoklipp och ljud. Även annonser kan bäddas in i innehållet. Till en början...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden