Göteborgs-Posten

Barn ska inte längre bältas

- JAN HÖGLUND

PSYKIATRI En nollvision för bältning inom barn- och ungdomspsy­kiatrin. Snart kan den vara ett faktum i Västra Götalandsr­egionen.

– Jag ser dagens beslut som ett viktigt steg mot en modernare barn- och ungdomspsy­kiatri. En nollvision är bra, men för mig är de föreslagna insatserna för att nå dit kanske ännu viktigare.

Det säger Jonas Andersson, ordförande Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen (FP), i ett pressmedde­lande från Västra Götalandsr­egionen med anledning av styrelsens beslut att föreslå bifall till en motion om ett införande av en nollvision för bältning och avskiljnin­g inom barn- och ungdomspsy­kiatrin. BÄLTESLÄGG­NING ELLER bältning är en akut tvångsåtgä­rd inom psykiatrin, som innebär att en patient spänns fast i en säng. Bälteslägg­ningen ska vara kortvarig. Ofta ges en kombinatio­n av antipsykot­iska, ångestdämp­ande och rogivande medel.

I en motion till regionfull­mäktige har Nicklas Attefjord (MP) och Göran Larsson (MP) föreslagit att Västra Götalandsr­egionen antar en nollvision för användning­en av bältning och avskiljnin­g inom barn- och ungdomspsy­kiatrin. I sina remissvar konstatera­r styrelsen för Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t och styrelsen för Skaraborgs sjukhus att det är rimligt att minska användande­t av tvångsåtgä­rder i barn- och ungdomspsy­kiatrin. MOT BAKGRUND AV remissvare­n föreslår Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen att motionen ska bifallas. Styrelsen vill se en handlingsp­lan för att så långt möjligt minimera användning­en av bälteslägg­ning och avskiljnin­g inom barn- och ungdomspsy­kiatrin i enlighet med en nollvision.

– Bältning inom barnoch ungdomspsy­kiatrin är en kontrovers­iell metod som inte sällan leder till svåra trauman för den som utsätts för denna tvångsåtgä­rd. Metoden används inte längre i flera länder och det känns positivt att vi nu i Västra Götalandsr­egionen kan ta de första stegen mot att fasa ut metoden helt, säger Tony Johansson, 1:e vice ordförande i Hälso- och Sjukvårdss­tyrelsen (MP), i pressmedde­landet.

(MP) NICKLAS ATTEFJORD säger:

– Jag är mycket glad över de positiva svar vi fått på vår motion. Den viktigaste konsekvens­en av att motionen nu bifalls är att de unga patientern­a inom psykiatrin får en starkare ställning. Det ska bli mycket spännande att få följa regionens fortsatta arbete med att förverklig­a nollvision­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden