Göteborgs-Posten

Klänningen som delade världen

- LARS PEDERSEN

FÄRGFÖRVIR­RING Varför uppfattade vissa en blåsvart klänning som färgad guld och vit? Sociala medier gick i spinn i vintras över den till synes triviala frågan. Men seriösa forskare kastade sig över gåtan. Nu är svaret här.

När den skotska sångerskan Caitlin McNeill lade ut en bild på den randiga klänningen på internet för allmän bedömning om dess egentliga färger skapade hon #Dressgate.

Traditione­lla medier hakade på snackisen: Var plagget blåsvart eller guldvitt som två huvudgrupp­er var stensäkra på? Eller blåbrunt som en mindre grupp kunde svära på? OLIKA FORSKARGRU­PPER har undersökt fenomenet och nått snarlika slutsatser om hur dagsljus och artificiel­lt ljus kan påverka olika.

– Ser du färger på samma sätt som jag? Svaret är ibland nej, säger hjärnforsk­aren

Han kopplar olika färguppfat­tning till vilken typ av ljus som individens hjärna förväntar sig i aktuell miljö. De som precis exponerats för naturligt dagsljus tenderade att se klänningen som guldvit, medan de som tillbringa­t mest tid i artificiel­lt ljus lutade mer åt blåsvart.

– Ditt synsystem måste bestämma sig för att reducera de kortare blå väglängder­na av ljus eller de längre rödare väglängder­na och det beslutet kan påverka hur du ser klänningen­s färger, säger Bevil Conway. SEENDET FÖRSÖKER hela tiden kompensera för ljusförskj­utningarna genom att bortse från vissa färger. Vissa bortser från blått och ser då klänningen som guldvit och vice versa.

Psykologen Karl Gegenfurtn­er vid Giessen-universite­tet i Tyskland och hans kollegor kom också fram till att de skiftande färguppfat­tningarna hänger ihop med hur ögat tolkar naturligt dagsljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden