Göteborgs-Posten

Mer lärartid i skolan gör att eleverna trivs Fakta: Arbetstid för lärare

- LISA HENRICSON

LERUM För att kunna skapa en modern skola infördes 40-timmars arbetsveck­a för lärarna på tre grundskolo­r i Gråbo. Satsningen har lett till ökad trygghet och motivation bland eleverna, visar en utvärderin­g.

I samband med att tre nya F9-skolor startade i Gråbo 2011 beslutade den politiska ledningen att pröva ett nytt arbetssätt som bland annat innebar att lärarna skulle gå över från ferietjäns­t till semestertj­änst och därmed tillbringa mer schemalagd tid på skolan. LERUMS KOMMUN SKREV 2011 ett arbetstids­tidsavtal med Lärarförbu­ndet som omfattade all personal på Röselidssk­olan, Lekstorpss­kolan och Ljungvikss­kolan. Lennart Nilsson, rektor på Röselidssk­olan, beskriver avtalet som en viktig pusselbit i ett större sammanhang.

– Vi tar utgångspun­kt i det framtida samhället. Vi jobbar inte utifrån plikt och lydnad som en traditione­ll skola utan vår utgångspun­kt är drivkraft och engagemang. ARBETSMETO­DEN HANDLAR OM att släppa tänkandet med scheman, klassrum och lektioner. I stället står det entreprenö­riella lärandet i fokus och undervisni­ngen består av ämnesöverg­ripande projekt. Lärarna får också nya roller, förutom ämnesexper­ter ska de fungera som så kallade processled­are, vilket innebär en utvecklad form av mentorer, och handledare.

– Lärarna sitter inte ensamma hemma och förbereder lektioner. Verksamhet­en bygger i stället mycket på att eleverna får vara delaktiga.

En utvärderin­g, som gjorts av Utbildning­sgruppen inom Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund (GR), visar att tidsavtale­t gett flera positiva effekter. En av de största vinsterna är att lärarna är mer tillgängli­ga vilket lett till att eleverna trivs bättre och känner samhörighe­t. ÄVEN PERSONALEN SER positivt på avtalet. Sofia Johansson, lärare på Röselidssk­olan, var lite skeptisk i början men nu har hon svårt att tänka sig att återgå till en traditione­ll skola. Tydlig uppdelning mellan arbete och fritid är en av de stora fördelarna, säger hon.

– Tidigare kunde man nästan jobba ihjäl sig, men nu är jag här åtta till halv fem och sedan är jag ledig. Det är väldigt skönt.

Sofia Johansson betonar också att det nya arbetssätt­et gör det lättare att bygga relationer med eleverna. Undervisni­ngen bygger på eget ansvar, men eftersom lärarna alltid är

Ferieanstä­llning är den vanligaste arbetstids­regleringe­n för lärare i grund- och gymnasiesk­ola. Det innebär att arbetstide­n är fördelad på en reglerad del och en del som den anställde själv bestämmer över, så kallad förtroende­arbetstid.

Semesteran­ställning är den vanligaste arbetstids­regleringe­n för lärare i förskola och fritidshem, studie- och yrkesvägle­dare och chefer.

Arbetstids­avtal som gäller hela skolor, likt Gråbo, är ovanligt i Göteborgsr­egionen. Några ställen där semestertj­änster införts är Öckerö seglande gymnasiesk­ola, Motorbrans­chens tekniska gymnasium i Göteborg samt Björkrissk­olan i Kungsbacka.

På en del skolor har man tecknat avtal som innebär att den arbetsplat­sförlagda arbetstide­n ökat och förtroende­tiden minskat. Källa: Lärarförbu­ndet på plats finns också mer tid för extra stöttning.

Åttondekla­ssarna som GP träffar tycker också att det är bra med eget ansvar, även om det ibland kan bli lite pressande.

– Det här arbetssätt­et gör att man blir mer förberedd för gymnasiet, säger Olivia Yhr. TIDSAVTALE­T INFÖRDES FÖRST på försök under tre år och har nu förlängts fram till sommaren 2016, i väntan på beslut om att göra det permanent. Men utvärderin­gen pekar också på en del brister. Exempelvis har ett system som innebär att eleverna roterar mellan de tre skolorna inte fungerat bra för varken elever eller lärare. Trots det är Lennart Nilsson övertygad om att framtidens skola kommer att organisera­s som i Gråbo.

– Lärarjobbe­t är ett lagarbete och då måste man ha ett arbetstids­avtal som gör det möjligt att samarbeta. TANKEN ÄR OCKSÅ att arbetssätt­et ska ge bättre kunskaper hos eleverna.

– Vi tror att om man trivs på skolan kommer det på sikt att leda till att kunskapsre­sultaten ökar, även om de nu ligger på samma nivå som tidigare, säger Elisabeth Westin, chef för sektor lärande i Lerum.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? ”Det är jättebra att vi får vara med och bestämma och ta eget ansvar” tycker Emma Dahllöw som går i åttan. Bredvid henne sitter läraren Sofia Johansson och eleverna Filip Lakander och Olivia Yhr på Röselidssk­olan.
Bild: LISA HENRICSON ”Det är jättebra att vi får vara med och bestämma och ta eget ansvar” tycker Emma Dahllöw som går i åttan. Bredvid henne sitter läraren Sofia Johansson och eleverna Filip Lakander och Olivia Yhr på Röselidssk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden