Göteborgs-Posten

Basketgläd­je trots förlust

- ARNE LARSSON

UNGDOMSIDR­OTT Central har det riktigt tufft mot danska Solröd, men på läktaren sitter klubbens ordförande och njuter. – Det är en fantastisk turnering, säger han.

Tjejerna är födda 2004 – och det är väldigt olika hur långt de kommit i sin utveckling. Solröd Comets är samspelta och kvicka och siffrorna drar iväg. När den sista av de sex femminuter­speriodern­a är slutspelad står det 58-12 på ljustavlan i Gothia arena.

Stockholms­klubben KFUM Central är en av de största klubbarna i Basketfest­ivalen, med 17 lag totalt varav 3 lag i flickor 04. – JAG SPELADE SJÄLV i turneringe­n 1980. Och vi har varit här nästan alla år sedan dess, säger Centrals ordförande Svante Bengtsson, som också är pappa till en av 04-spelarna.

SVANTE BENGTSSON, ordförande i KFUM Central

Resultatet i matchen är inget han fäster någon vikt vid.

– Central är en uttalad breddfören­ing. Det viktigaste i den här åldern är att tjejerna får spela så mycket som möjligt. MEN ATT ORDNA så att alla får spela mycket är inte det enklaste i Stockholm, berättar han. Bristen på hallar är enorm i centrala staden där hans klubb håller till. I det avseendet blickar han avundsjukt på Göteborg.

– Det bor 70 000 människor i Östermalm och Norrmalm, där vi har vår verksamhet. Men det finns inte en enda hall. De styrande i Stockholm har inte alls samma syn på idrott som de har här i Göteborg. PRECIS SOM FOTBOLLENS Gothia cup och handbollen­s Partille cup är Basketfest­ivalen ett jättearran­gemang.

– Det är den största basketturn­eringen i Europa, säger Adis Repuh som jobbar på tävlingska­nsliet.

I år är det 431 lag som deltar. Det är visserlige­n fler än i fjol, men det kunde varit ännu fler berättar Adis Repuh.

– Det kom färre norska lag i år, eftersom det är den 17 maj. BASKETFEST­IVALEN inleddes under gårdagen och håller på till på söndag, då det är finalspel i Lisebergsh­allen och på Valhalla. Nytt för i år är att det förutom ungdomslag upp till 19 år finns en klass för seniorer, där fem landslagsm­än kommer att delta.

Svante Bengtsson i Stockholms­klubben Central är väldigt imponerad av arrangeman­get.

– Man vet ju själv hur komplicera­t det är att anordna en liten turnering. Basketfest­ivalen är väldigt stor och välorganis­erad.

”Nu ska vi möta ett indiskt lag. Sånt gör det lite extra spännande.”

OCH FÖR HANS 04-tjejer är det en stor grej bara att komma hemifrån, bo tillsamman­s med lagkamrate­rna och att få gå gratis på Liseberg.

– Och så är det roligt att det finns internatio­nella inslag. Nu ska vi möta ett indiskt lag. Sånt gör det lite extra spännande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden