Göteborgs-Posten

Företagen plockar hem dyra svenskar Fakta: Svenskar till Kina

- KARIN OLANDER

TAPPAR.

FÖRETAG Allt färre svenskar flyttar till Kina och företagen plockar hem delar av sin svenska personal. Att anställa lokalt är billigare. Vd:n för Svenska handelskam­maren i Kina höjer ett varningens finger. – Det gäller att inte tappa kontrollen, säger Irena Busic.

Ett mindre blågult Kina märks på flera sätt. För svenska skolan i Peking, som funnits sedan 1993, finns ingen annan utväg än att stänga efter vårtermine­n. Som mest har skolan haft 130 barn inskrivna.

– I julas reste 20 barn och ännu fler är på väg att åka hem. Det skulle bara bli sex skolbarn kvar och då går det inte att bedriva verksamhet, säger rektorn Maria Berben Lidén, som konstatera­r att trenden med färre utlandskon­trakt märks även på de internatio­nella skolorna. KURVAN ÖVER SVENSKAR som utvandrar till Kina har vikt neråt sedan 2012 och svenska företags utlandspla­ceringar av personal från Sverige minskar.

Främsta förklaring­en, enligt handelskam­maren, är att utlandskon­trakten är dyra i och med att de innefattar lönetilläg­g och förmåner

IRENA BUSIC, vd Svenska Handelskam­maren, Kina för familjen som bil med chaufför, bostad och skolavgift­er.

Samtidigt ökar utbudet av kvalificer­ad lokal arbetskraf­t när många unga kineser, som fått sin utbildning utomlands, väljer att återvända eftersom löneläget i Kina förbättrat­s. De nöjer sig ändå ofta med betydligt lägre löner än västerlänn­ingar.

Irena Busic varnar för en alltför naiv syn på hur Kina fungerar. Hon är inne på sitt tredje år i landet. De första två som kommunikat­ionsdirekt­ör för Stora Enso och sedan i januari som handelskam­marens vd. Tidigare har hon bland annat varit pressekret­erare åt dåvarande utrikesmin­ister Carl Bildt.

– I Kina springer alla efter pengarna och man byter jobb ofta. Det är svårt att hitta personal som är lojal mot företaget. Andra lojalitete­r, som mot familjen, är starkare, säger hon.

– Jag upplever att det inte ses som skamfyllt att lura en kund eller sin arbetsgiva­re, särskilt om den är utländsk. Däremot pratar man inte illa om sin kusin. ATT ALDRIG TAPPA ansiktet är något som genomsyrar hela det kinesiska samhället och det kan också ställa till problem för utländska företag.

– Folk kan säga att allt är okej fast det brinner bakom ryggen. Dessutom finns en oerhört stark tradition av tjänster och gentjänste­r vilket också gör att frågan om var den anställde har sin lojalitet är komplicera­d, säger hon. VILLKOREN FÖR SÅ kallade expats, det vill säga anställda med utlandskon­trakt, har också blivit mindre generösa överlag och tidsperiod­erna har blivit kortare.

– Företagen har blivit allt mer kostnadsme­dvetna och överväger noga om det ska vara en utsändning av personal eller en lokalanstä­lld. Många företag har förändrat kompensati­onspaketen. Där man

År 2000 utvandrade 352 svenskar till Kina. Definition­en för att bli klassad som utvandrad är att man uppger att man tänker stanna minst ett år i landet.

Utvandring­en till Kina har utvecklats så här: 2010 – 991 personer 2012 – 1 886 personer 2013 – 1 307 personer 2014 – 1 280 Personer Sedan Kina började öppna sig mot omvärlden och införde ekonomiska reformer i slutet av 70-talet har antalet svenska företag i Kina ökat. Nu räknar Business Sweden med att det finns runt 650 svenska företag som är verksamma i landet.

Kina är Sveriges viktigaste handelspar­tner i Asien. Källa: Statistisk­a centralbyr­ån och Business Sweden.

”Jag upplever att det inte ses som skamfyllt att lura en kund eller sin arbetsgiva­re”

förr till och med kunde ge medföljand­e ersättning för inkomstbor­tfall är det nu snävare ramar, säger Catarina Böös, jurist på konsultbyr­ån PWC, som jobbar med rådgivning vid utlandsarb­ete.

 ?? Bild: KARIN OLANDER ?? Svenska skolan i Peking, som funnits sedan 1993, ser ingen annan utväg än att stänga efter vårtermine­n. Som mest har skolan haft 130 barn inskrivna.
Bild: KARIN OLANDER Svenska skolan i Peking, som funnits sedan 1993, ser ingen annan utväg än att stänga efter vårtermine­n. Som mest har skolan haft 130 barn inskrivna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden