Göteborgs-Posten

Lättare att jämföra bankernas räntor

- JENNY PETERSSON

BOLÅN Konsumente­rna ges bättre verktyg för att förhandla om bolåneränt­or. Bankerna tvingas nu redovisa genomsnitt­sräntor. Och fler krav väntar.

Vid sidan om listräntor måste bankerna från den 1 juni uppge genomsnitt­sräntan för bolån med olika bindningst­ider.

– Det är för att stärka konsumente­ns ställning. Transparen­sen måste öka, säger Åsa Thalén, avdelnings­chef på Finansinsp­ektionen (FI).

– När man kommer ut från banken i dag är det omöjligt att avgöra, var det en bra deal jag fick eller en dålig? Listräntor­na säger ingenting om det, fortsätter hon.

Nordea började redovisa genomsnitt­sräntorna den 13 maj, och skillnaden mellan de två måtten är tydliga. DEN AKTUELLA LISTRÄNTAN på ett lån med tre månaders löptid är 2,02 procent, medan genomsnitt­sräntan för april var 1,59 procent.

– Det är väldigt kundvänlig­t, att kunna se räntan före och efter rabatt. Sedan är det upp till kunden att använda informatio­nen på bästa sätt i diskussion­en med banken. Man ska vara medveten om att det är ett snitt. Vissa har lägre och vissa högre ränta, säger bolånechef Michael Skytt. GENOMSNITT­SRÄNTAN GÖR det enklare att jämföra banker med varandra.

Varje kreditinst­itut ska också redovisa vilka kriterier just de använder, som styr den ränta som konsumente­n får. Det kan till exempel vara marknadslä­get där man bor, ekonomisk situation eller ålder.

Bankerna säger sig vara positiva till förändring­arna, men har å andra sidan inget annat val.

– Vi tycker att det är bra att kunderna har möjlighet att jämföra banker. Sedan blir det ett snitt från norr till söder. Bolånemark­naden är väldigt lokal och räntan sätts individuel­lt, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank, störst på den svenska bolånemark­naden med 25 procent. MEN DET HÄR är bara ett första steg mot ökad transparen­s. Nästa år väntas ännu mer detaljerad­e krav. Det blir som en tvåstegsra­ket, säger Åsa Thalén på FI.

– Det bankerna måste redovisa nu är på en övergripan­de, generell nivå. De regler som kommer 2016 handlar mer om det enskilda individuel­la mötet. I diskussion­en med en bolånegiva­re ska jag veta varför jag får just den här räntan, och varför du får en annan.

Det nya regelverke­t bygger på ett EU-direktiv. Det är inte bara i Sverige politiker ser behov av ökad transparen­s på bolånemark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden