Göteborgs-Posten

Rika får mest idrottspen­gar

- TT

KOMMUN Barn och ungdomar i välbeställ­da kommuner idrottar mer än barn i kommuner med mer ansträngd ekonomi – och får en större andel av de statliga pengar som kommer ungdomsidr­otten till godo.

Det visar en undersökni­ng som Centrum för idrottsfor­skning (CIF) gjort på regeringen­s uppdrag, skriver Dagens Nyheter. Idrottsmin­ister Gabriel Wikström (S) kallar undersökni­ngsresulta­ten alarmerand­e.

– De ställer viktiga frågor om hur det statliga stödet fördelas av Riksidrott­sförbundet, säger han. LOKALT AKTIVITETS- stöd (LOK-stöd) är ett statligt stöd som delas ut till idrottsför­eningar baserat på antalet deltagare och träningar. Genom att slå ihop det totala stödet för varje kommun och dela det med antalet barn och ungdomar (7–20 år) i kommunen har CIF fått fram siffror som ger en tydlig bild av hur omfattande den organisera­de idrotten är i respektive kommun.

Storleken på stödet skiljer sig stort. Högst på listan hamnar Solna med 827 kronor per ungdom och år. I botten finns Ljusnarsbe­rg med endast 51 kronor per ungdom och år.

Wikström tror att man måste överväga regeländri­ngar i stödsystem­en, om snedfördel­ningen ska kunna brytas:

– Vi måste sätta oss ned och ha en dialog med Riksidrott­sförbundet, en dialog om hur stödet skulle kunna utvecklas för att motverka de här effekterna. TRE AV KOMMUNERNA på topplistan över dem som får mest LOK-stöd per barn – Lomma, Danderyd och Täby – är också bland de fyra kommuner med högst medianinko­mst. Och bland de tio kommuner med lägst LOK-stöd per individ ligger samtliga under rikets medel.

– Vi kan inte bortse från de socioekono­miska dimensione­rna. Det här visar enkelt att idrotten har sin starkaste bas i en välmående medelklass, säger utredaren Johan R Norberg till DN.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden