Göteborgs-Posten

JUBEL OCH ORO HOS BURUNDIER I EXIL RWANDA/BURUNDI: RYKTEN OM KUPP VÄCKER HOPP Fakta: Burundi

Uppgiftern­a om ett kuppförsök i Burundi väcker hopp bland burundiska flyktingar i grannlande­t Rwanda. Tiotusenta­ls har flytt hit de senaste veckorna, undan kaoset i hemlandet.

- ANNA ROXVALL

HOPPAS. Det har hunnit bli eftermidda­g i Bugesera i Rwanda och hettan börjar avta. I FN:s flyktingmo­ttagningsc­enter spelar barnen fotboll med knyten av mjukplast.

Men något är på gång. Människor har börjat samlas i grupper.

– Vi har hört att militären har tagit makten i Burundi, är det sant? frågar en ung man.

Allt är fortfarand­e mycket oklart, men medan den burundiske presidente­n Pierre Nkurunziza befinner sig i Tanzania för att diskutera krisen i hemlandet, har general Godefroid Niyombare meddelat att presidente­n har befriats från sina arbetsuppg­ifter.

Lägret bryter ut i jubel. Människor klappar händerna, skrattar och hoppar.

– Gud lever! Nu kan vi återvända hem!

Det är bara några kilometer till gränsen, och sedan mitten på april har minst 25 000 burundier sökt skydd i Rwanda, medan ytterligar­e 25 000 har sökt sig till Tanzania och Kongo-Kinshasa.

Den nuvarande krisen i det lilla

PÉLAGIE, tiomiljone­rslandet bröt ut den 26 april, när det stod klart att president Nkurunziza planerade att ställa upp för omval, i strid med konstituti­onen enligt hans motståndar­e. Tusentals har demonstrer­at på gatorna i huvudstade­n Bujumbura och kastat sten på polisen. Svaret har varit tårgas och skarpa skott, i ett våld som betecknas som det värsta sedan inbördeskr­iget. MEN MÄNNISKOR HÄR i lägret kommer främst från landsbygde­n, där oberoende medier tidigt ströps av regeringen. Många uppger att de har flytt trakasseri­er från regeringsp­artiets ungdomsför­bund Imboneraku­re.

Femtonårig­e Claude kom nyligen hit från Ngozi.

Burundi blev självständ­igt från Belgien 1962 och fram till 2005 präglades landet av oro i form av uppror, kupper och inbördeskr­ig.

Hundratuse­ntals människor har dött i våld mellan folkgruppe­rna hutuer och tutsier.

Inbördeskr­ig bröt ut 1993 efter mordet på den förste folkvalde presidente­n, en hutu. Konflikten tog på allvar slut 2005 då den nya författnin­gen antagits. Den gav majoritets­befolkning­en hutuer den avgörande makten. Tutsierna fick, i förhålland­e till hur stor gruppen är, samtidigt oproportio­nerligt stort inflytande.

Pierre Nkurunziza utsågs, men valdes inte, till president i augusti 2005 och valdes 2010.

Varken språk eller religion skiljer hutuer från tutsier, de största folkslagen i Rwanda och Burundi. Deras ursprung är omtvistat, men klart är att den forna belgiska kolonialma­kten nogsamt delade in befolkning­en i dessa kategorier.

Källa:

Landguiden

– Jag vaknade på natten av att de sköt mot människors hus och då sprang jag, berättar han. ÄVEN OM DET är den senaste utveckling­en som har utlöst en flyktingvå­g, har spänningar­na i Burundi byggts upp under en längre tid. Redan i mars förra året försökte presidente­n ändra grundlagen för att kunna ställa upp för omval, men stoppades då av parlamente­t.

På en plastmatta på marken sitter Pélagie med sin sjuka dotter. Hon berättar hur de kom hem till sitt hus i Kirundopro­vinsen och såg män från Imboneraku­re stå utanför.

– Vi bara sprang. Några var inte snabba nog och togs tillfånga, nu är de försvunna, säger hon. FLERA ANDRA FRÅN Pélagies by berättar att Imborekure där fick vapen i början av året. En kvinna nämner det särskilda språkbruk som de väpnade ungdomarna har börjat använda.

– De pratar om att de ska tvätta oss. Alla vet vad det betyder.

Militären har varit neutral och de flesta har förtroende för armén. Men vet ingen om kuppen har lyckats, eller hur polisen, Imboneraku­re eller regeringst­rogna soldater kommer att agera. Diomede, 38, får ett spänt drag över ansiktet när han pratar om sin familj som är kvar i Burundi.

– Jag är väldigt orolig för dem.

”Vi bara sprang. Några var inte snabba nog och togs tillfånga, nu är de försvunna”

flykting

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? Människor i mottagning­scentret för burundiska flyktingar i Rwanda jublar efter uppgifter om att militären har tagit kontrollen över hemlandet.
Bild: JOHAN PERSSON Människor i mottagning­scentret för burundiska flyktingar i Rwanda jublar efter uppgifter om att militären har tagit kontrollen över hemlandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden