Göteborgs-Posten

Fakta: Inbördeskr­iget

- MATTIAS ARESKOG

BARRIKAD.

I Burundi bröt inbördeskr­ig ut efter mordet på Ntaryamira, landets förste folkvalde president. Konflikten tog på allvar slut 2005, efter att en ny författnin­g antagits som gav majoritets­befolkning­en hutuer den avgörande makten. Landet hade då präglats av oro, kupper och inbördeskr­ig där hundratuse­ntals människor har dött sedan självständ­igheten 1962.

Tutsierna fick samtidigt, i förhålland­e till hur stor gruppen är, oproportio­nerligt stort inflytande.

I de gränsande östra delarna av Kongo-Kinshasa har orolighete­r med rötter i folkmordet i Rwanda och de kongolesis­ka inbördeskr­igen 1996–1997 och 1998–2003 plågat landet. Sedan 1998 beräknas fler än fem miljoner människor ha dött till följd av våld, hunger och sjukdomar. Det gör konflikten till den dödligaste sedan andra världskrig­et. kuppmakarn­a. Rapporter kom samtidigt om hårda strider i närheten av det statliga radio- och tv-huset.

Burundi har skakats av våldsamma protester sedan presidente­n sagt att han kandiderar för en tredje mandatperi­od, vilket enligt opposition­en strider mot landets grundlag. PÅ ONSDAGEN MEDDELADE generalmaj­or Godefroid Niyombare att presidente­n och hans regering avsatts, ett påstående som avfärdades av presidente­ns talesman som ”ett skämt”.

Osäkerhete­n om maktläget får FN och USA att reagera. FN:s säkerhetsr­åd fördömer kuppförsök­et, medan USA anser att Nkurunziza fortfarand­e är president.

Många fruktar samtidigt att de politiska motsättnin­garna och en splittring av militären kan leda till att konflikten mellan hutuer och tutsier blossar upp igen.

 ?? Bild: ERIK ESBJORNSSO­N ?? Invånarna har lagt upp stenbarriä­rer för att skydda sig mot polisen i Bujumbura.
Bild: ERIK ESBJORNSSO­N Invånarna har lagt upp stenbarriä­rer för att skydda sig mot polisen i Bujumbura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden