Göteborgs-Posten

Flyktingar riskerar att åtalas

- MATTIAS ARESKOG

ASIEN Flyktingar riskerar åtal i Thailand, sedan polisen anklagat dem för att ta sig in i landet illegalt. Samtidigt fortsätter länderna i Sydostasie­n att avvisa nödställda båtflyktin­gar.

Malaysia nekade i går att ta emot två båtar med över 800 flyktingar ombord, med motivering­en att de ”inte är välkomna här”.

– Vad förväntar ni er att vi ska göra? Vi har varit mycket trevliga mot de människor som tagit sig in över vår gräns. Vi har behandlat dem humant, men de kan inte svämma över vår kustlinje på det här sättet, säger vice inrikesmin­ister Wan Junaidi tillnyhets­byrån AP.

Den växande flyktingkr­isen kommer sedan Thailand skärpt insatserna mot människoha­ndeln. Efter att Thailand börjat avvisa båtflyktin­gar har Indonesien och Malaysia följt deras exempel. TUSENTALS FLYKTINGAR driver nu på havet utan någonstans att ta vägen, många av dem från den muslimska minoritete­n rohingya, som flyr undan förtryck i Burma.

Människorä­ttsorganis­ationer varnar för en humanitär kris och säger att människosm­ugglare överger flyktingbå­tarna av rädsla för att gripas av polis. I THAILAND HAR rättsproce­sser inletts mot flyktingar från Burma och Bangladesh.

– Polisen har redan inlett processer mot 187 personer för att ha tagit sig in i landet olagligt, säger Aek Angsananon­t, ställföret­rädande polischef i Thailand, till nyhetsbyrå­n AFP.

Myndighete­rna utreder om ytterligar­e 63 personer ska åtalas, eller om de är offer för människoha­ndel.

Samtidigt växer trycket på Burma att förbättra villkoren för rohingya.

– Ni pratar om demokrati, men behandla inte era medborgare som skräp eller kriminella, så att de tvingas fly till vårt land, säger Wan Junaidi till AP.

Omkring 2 000 flyktingar, majoritete­n rohingya, har räddats under den senaste veckan, men omkring 6 000 tros fortfarand­e vara på drift i Malackasun­det och omgivande vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden