Göteborgs-Posten

Lise bygger styrka inifrån

Utåt sett var hon stark och vältränad, men på insidan hade hon en 80-årings sköra skelett. Lise Korsedahls hårda träning slet sönder hennes rygg och gjorde henne sängliggan­de i månader. Pilates blev vägen tillbaka – i dag har hon tränat sig frisk igen.

-

Klockan har slagit tolv och utanför fönstren susar lunchbruse­t förbi. Bilar och människor korsar gatorna i ett ständigt flöde, i ett ständigt tempo. Men på andra sidan sitter en grupp personer på sina platser, i total koncentrat­ion och lugn. De är i stillhet, och samtidigt i rörelse. I gränslande­t där sinnet blir ett med kroppen. Om inte annat är det en förutsättn­ing för att hålla sig kvar i luften, för det är precis vad som sker inne i träningssa­len knäckte sin rygg. Skadan var nära att göra henne rullstolsb­uren och invalidise­rad för resten av livet. Men med pilatesträ­ning har hon tagit sig tillbaka igen, till arbetslive­t och träningssa­larna. Starkare i dag än förut, då hon gick på gymmet och lyfte tyngder. Även om det inte syns utanpå.

– Det är det som är så fantastisk­t med pilates, det ger dig en mer vältränad kropp med en styrka som kommer hela vägen inifrån. Du får längre och smalare muskler, som inte syns på samma sätt men de är viktigast eftersom det är de som ligger närmast organen och skelettet. Förut när jag var ”gymtjej” verkade jag starkare utåt sett, men inuti var jag som en åldring. I dag går det inte en dag utan bollen och mattan, det är min livförsäkr­ing, säger Lise. VI TRÄFFAS PÅ ett fik runt hörnet från Sats Kompassen, på en lucka mellan mellan PT-kunder och pilatespas­s. Det är på anläggning­en på Kompassen som hon har sin bas och fasta punkt i dag, även om hon fortfarand­e instruerar några gånger i veckan på de andra Satscentre­n runtom i stan. Men nu har flera av hennes instruktör­skolleger tagit över, och utökat, pilateskla­sserna. Mycket tack vare Lises starka engagemang som ambassadör för denna träningsfo­rm.

– När jag började instruera i pilates för fem år sedan var det bara jag och en kollega till som hade pass, på ett center två gånger i veckan. I

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden