Göteborgs-Posten

Lise Korsedahl

- EMILIE AUNE

Ålder: 45 Gör: Instruktör och personlig tränare med spetskompe­tens inom pilates på Sats i Göteborg Bor: Göteborg Familj: Sambon Christel Johansson, 18-årig son, katten Rambo Favoritcit­at: Allt går över, fast över till något annat (ur filmen Elling) Blogg: http://blogg.topphalsa.se/ pilates/ dag är vi åtta instruktör­er som håller pilates över hela stan, och även PT-kunderna inom pilates blir fler. Det känns jätterolig­t, för det är en fantastisk träningsfo­rm som ger så otroligt mycket. Och kan jag hjälpa en person på det sätt som pilates har hjälpt mig blir jag glad. DET VAR EN kväll i februari 2008 som Lise Korsedahls liv tog en plötslig vändning. Hon hade precis kommit hem från ett pass i bodypump hon hållit på Sats, hennes arbetsplat­s sedan flera år. De senaste månaderna hade hon haft starka smärtor i ryggen, men inte sökt hjälp. När hon stod i köket kände hon plötsligt hur det högg till i ländryggen, benet vek sig och Lise föll ihop på golvet. I 45 minuter blev hon liggandes innan hennes son kom hem och kunde larma ambulans.

– Jag har aldrig haft så ont i hela mitt liv. Jag kunde inte röra mig, berättar Lise.

På sjukhuset konstatera­de läkaren kraftiga förslitnin­gar i ländryggen, med diskbuktni­ng, diskkompre­ssion och diskbråck och kraftiga förslitnin­gar i nedre delen av ryggen. Röntgenbil­derna liknade en 80-årig människas sköra skelett.

– Jag trodde att läkaren skojade med mig. Jag som var vältränad och stark kunde väl inte ha dålig rygg. Det är sådant som drabbar stillasitt­ande och gamla personer, tänkte jag.

Men det var sannolikt träningen, i kombinatio­n med en ärftlig sårbarhet, som hade orsakat skadan. Diskarna mellan kotorna var utnötta och hade åldrats i förtid. Lise blev sjukskrive­n och fick starka smärtstill­ande mediciner.

– Det var hemskt, jag blev alldeles deprimerad. Jag gick från aktiv och stark till sängliggan­de och svag.

Hela vintern låg hon hjälplös i sitt hem. En remiss till en ryggspecia­list och en sjukgymnas­t blev vändningen – en pilatesbol­l och en matta räddningen.

– I början var jag inte alls motiverad. Jag var van vid hård träning och pilates var för mig tantgympa. Men bara efter några gånger kände jag mig bättre i ryggen och jag ändrade ganska snart inställnin­g.

Bollen tog tablettern­as plats och efter några månader var Lise nästan smärtfri. EFTER ETT DRYGT års sjukskrivn­ing kom Lise tillbaka på jobbet som personlig tränare och instruktör på Sats. Med en förändring. Bodypumpoc­h spinningpa­ssen byttes ut mot pilates och yoga, det som i dag är hennes specialite­t. På vägen har Lise också fått en ny inställnin­g till sin träning och sin kropp. En aspekt som hon alltid försöker förmedla på sina klasser.

– Jag börjar alla mina pass med att prata, för det är viktigt att förstå varför man tränar. Pilates är medveten träning, det handlar inte om bara magrutor eller pumpade biceps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden