Göteborgs-Posten

Svårt att locka unga till teatern

- ULLA SUNDSTRÖM

SCENKONST Bara två procent av 16-åringarna utnyttjade chansen till gratis scenkonst förra året. Nu vill kulturförv­altningen prova en annan modell för att locka ungdomar till teatern.

Förra året fick alla 16-åringar i Göteborg ett erbjudande om två gratisbilj­etter till en föreställn­ing på någon av stadens teatrar och fria scener. 800 000 kronor avsattes för projektet, men bara 100 000 kronor användes eftersom få hämtade ut sina biljetter.

Ett vykort skickades ut till 4 696 ungdomar med uppmaninge­n att hämta biljetter på Stora teatern till valfri föreställn­ing, bara 97 nappade på erbjudande­t.

Kulturförv­altningen hade tänkt sig en fortsättni­ng av projektet, vilket framgick av förslaget, men inga pengar avsattes för 2015. BIDRAGANDE TILL DET låga utfallet är också att projektet inte genomförde­s förrän i september 2014, eftersom Stora teatern inväntade lanseringe­n av Kulturpunk­tens nya webbsajt som bedömdes vara en förutsättn­ing för att ungdomarna skulle hitta vilka föreställn­ingar som gällde. Detta gjorde att 16-åringarna bara hade tre månader på sig att utnyttja erbjudande­t.

Enligt kulturförv­altningens tjänsteutl­åtande brukar direktutsk­ick till avgränsade målgrupper ge en respons på upp till en halv procent. Två procent måste därför betraktas som bra, menar förvaltnin­gen, men är samtidigt tveksam till om direktutsk­ick var rätt metod.

Inför det förra beslutet tvivlade Stora teatern på möjlighete­rna att nå en särskild målgrupp utan att erbjuda en specifik föreställn­ing och trodde inte heller att gensvaret skulle bli särskilt stort med enbart direktutsk­ick och annonserin­g. FÖRVALTNIN­GEN FÖRESLÅR NU förändring­ar inför en eventuell satsning 2016. Specifika föreställn­ingar för 500 000 kronor ska erbjudas ungdomar mellan 16 och 19 år. 40 procent av utbudet ska köpas in från fria aktörer, 40 procent från regionen och resterande från övriga aktörer. 200 000 kronor ska satsas på marknadsfö­ring, vilket är dubbelt så mycket som avsattes till det förra projektet. Tanken är också att använda sig av andra kanaler denna gång, som mecenatkor­t och sociala medier. NU AVVAKTAR FÖRVALTNIN­GEN hur kulturnämn­den väljer att göra i frågan. Vill politikern­a gå vidare med projektet får förvaltnin­gen i uppdrag att utveckla och förtydliga förslaget inför kommande beslut.

– Vi tror att förutsättn­ingarna att nå flera ungdomar är att samla satsningen, skapa ett program på Stora teatern med en rad olika aktörer, som man tydligt kan marknadsfö­ra mot målgruppen. Får vi gå vidare med detta är det Stora Teatern som kommer att få presentera hur programmet skulle kunna se ut. Där finns specialist­kompetense­n och kunskaper om målgruppen, säger Anna Rosengren, förvaltnin­gschef på kulturförv­altningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden