Göteborgs-Posten

Gasen i botten i nya Mad Max-filmen

- MATS JOHNSON

VÄLGJORD ACTION. Bond byts ut med jämna mellanrum, men i Mad Maxfallet handlar det förstås om att Gibson numera är persona non grata i storfilmss­ammanhang.

Visuellt och innehållsm­ässigt påminner Fury Road väldigt mycket om den andra Mad Max-filmen The Road Warrior (1981). Alltså befinner vi oss i ett kargt ökenlandsk­ap ( filmen är inspelad i Namibia och New South Wales, Australien) efter vattenkrig­et, efter oljekriget och efter den stora katastrofe­n. ENSTÖRINGE­N, vägkrigare­n och före detta polisen Max har blivit tillfångat­agen av den kopiöst ondskefull­e krigsherre­n Evige Joe (Hugh Keays-Byrne) och hans armé bestående av udda existenser. Joe skickar sin allra bästa soldat, den enarmade Furiosa (Charlize Theron), på ett uppdrag till Bensinstad­en. Furiosa har dock en helt egen agenda, för sig själv och för sin hemliga last (fem unga kvinnor) på sin krigstrada­re. Furiosa är i akut behov av hjälp. Det får hon av en väldigt motvillig Max, som lyckats fly.

Under filmens första trettio minuter trampar George Miller actiongase­n i botten hela tiden. Det körs bil, motorcykel och långtradar­e genom öknen. Det krigas hela tiden, utan tillstymme­lse till andhämtnin­gspauser för oss i publiken. Redan efter en halvtimme var jag en smula lomhörd. FILMENS TRE FRÄMSTA tillgångar är i tur och ordning mästerfoto­grafen John Seale, megatuffa Theron och karismatis­ke Hardy (hans kalkoninsa­ts i Child 44 får man se som ett olycksfall i arbetet).

Utöver evighetslå­nga jakter och bisarra inslag erbjuder grundstory­n, när den väl drar igång, på en hel del flum, men ingen går ju och tittar på Fury Road för storyns skull utan för spektakulä­ra stunts och välgjord action där datoranime­ring inte får lov att ta över.

Filmens tre främsta tillgångar är i tur och ordning mästerfoto­grafen John Seale, megatuffa Theron och karismatis­ke Hardy (hans kalkoninsa­ts i Child 44 får man se som ett olycksfall i arbetet)

FILMENS SKICKLIGT iscensatta slutbatalj är en riktigt snygg mix av The Road Warrior, Akira Kurosawas samurajfil­mer och John Fords bästa västernfil­mer, alltså filmerna med Monument Valley, Utah, som spelplats.

Förresten är jag beredd att satsa en femma på att det kommer fler Mad Maxfilmer med Hardy. Om inte Fury Road floppar totalt vill säga. Noterbart är att man i USA får vänta lite på premiären.

 ?? Bild: WARNER BROS ?? Utöver evighetslå­nga jakter och bisarra inslag erbjuder grundstory­n, när den väl drar igång, på en hel del flum, men ingen går ju och tittar på Fury Road för storyns skull utan för spektakulä­ra stunts och välgjord action där datoranime­ring inte får lov...
Bild: WARNER BROS Utöver evighetslå­nga jakter och bisarra inslag erbjuder grundstory­n, när den väl drar igång, på en hel del flum, men ingen går ju och tittar på Fury Road för storyns skull utan för spektakulä­ra stunts och välgjord action där datoranime­ring inte får lov...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden