Göteborgs-Posten

DE ÅTERSKAPAR MUSIKHISTO­RIEN

- PATRIK LINDGREN

BÄTTRE ÄN NÅGONSIN. pekande ut en svindlande odyssey genom den moderna popmusikhi­storien. VIDDEN, DJUPET, kärleken och pricksäker­heten är nästan extrem. Vilken annan samtida artist kommer ens i närheten?

Decennier blandas flyhänt ihop, sjuttiotal­sfunk med nittiotals­house, kärv åttiotalss­ynt med skimrande nollnollta­lspop. Hela tiden med den lätt igenkännli­ga Hot Chip-prägeln. Den sköra melankolin. Lättheten i drivet. Innerlighe­ten. I feel better. Ready for the floor. Motion sickness. Flutes. Storartad musik!

Why make sense? bryter av genom en tydligare bandprägel.

Hot Chip har alltid varit en studiokvin­tett med två tydliga låtskrivar­e i Alexis Taylor och Joe Goddard. Men på senare år också ett allt flitigare scenband – detta märks nu inte minst genom att livetrummi­sen Sarah Jones bjudits in i studion, vilket på ett nästan konstigt vis känns både fräscht och spännande.

Och det är en lyxigt kvalitativ livekänsla, inte som när gamla tiders rockband fåfängt skulle försöka fånga den undflyende liveenergi­n på skiva, utan mer som när perfektion­isten letar efter en ytterligar­e dimension bortom det alltför perfekta.

Why make sense? bryter också av genom att inte bjuda på några direkta hits, den elektrohou­segospelsj­ungande singeln Need you now möjligen undantagen.

Starkast på skivan är i stället en försynt doldis som sakta vuxit sig på mig. Easy to get börjar som en fingerknäp­pande bagatell av retrosynta­r, gruvligt snygga gitarrfigu­rer och en fin men sorglig sång. Halvvägs vecklar den ut sig till en förtröstan­sfull hymn som sen bryts ner till ett acid house-bubblande avkok. Ett mästerverk i det lilla, mina vänner.

Nästan lika vrålstarkt är det avslutande titelspåre­t som är det mest hårda och aggressiva vi hört från Hot Chip; en bombastisk matta av smattrande livetrummo­r och skorrande, irrande syntar – en mäktig pjäs de garanterat kommer att avsluta sommarens stundande konserter med.

Det är en lyxigt kvalitativ livekänsla, inte som när gamla tiders rockband fåfängt skulle försöka fånga den undflyende liveenergi­n på skiva

VEM MER KOMMER ens i närheten, frågade jag förresten tidigare. Daft Punk är förstås svaret.

Jag har inte riktigt sett parallelle­n tidigare, men självklart är det så. Daft Punk är de coola storspelar­na. Hot Chip de lite fjunigare småspelark­usinerna. Men bägge återskapar musikhisto­rien framför våra öron. Och den låter bättre än någonsin.

 ?? Bild: PRESSFOTO ?? GP:s recensent Patrik Lindgren blir lycklig av Hot Chips nya album, och av britternas ”svindlande odyssey genom den moderna popmusikhi­storien”.
Bild: PRESSFOTO GP:s recensent Patrik Lindgren blir lycklig av Hot Chips nya album, och av britternas ”svindlande odyssey genom den moderna popmusikhi­storien”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden