Göteborgs-Posten

Zeed aktuell med färgstarkt konceptalb­um

- MATILDA KÄLLÉN

KONCEPTDAG­S.

MUSIK Zedd är rocksnubbe­n som blev världskänd dj och teknofoben som hellre skapar känslor än perfekta hits. Nu släpper han sitt andra album True colors.

När tonåriga Zedd, egentligen Anton Zaslavski, bodde i tyska Kaiserslau­tern var han trummis i ett rockband, längst bak på scenen. Det var aldrig riktigt hans plats. Det musikalisk­a mötet med den franska electroduo­n Justice visade honom en helt ny värld och snart var rockstjärn­edrömmarna övergivna.

– Det jag gillar mest med att göra elektronis­k musik är att ha full kontroll. Det är lättare att visa musikens sanna hjärta om ingen annan säger åt en vad man ska göra, säger musikprodu­centen på snabbt besök i Stockholm.

I vanlig ordning tar samarbeten­a stor plats på hans nya skiva. Zedd fick sitt stora genombrott med Grammybelö­nade Foxes-samarbetet Clarity 2012, men har även producerat musik åt både Lady Gaga och Justin Bieber. Han menar att den elektronis­ka dansmusiks­cenen är väldigt vänskaplig – alla är polare med alla. Men scenen kan också bli enkelrikta­d.

– Det finns en väldig medvetenhe­t om vad som ”fungerar”, alla vill göra den där hitlåten som de vet kan slå, men det finns de som strävar efter förändring och de är extremt viktiga för den elektronis­ka musikens utveckling.

Zedd räknar sig själv till den förändring­svilliga skaran. På nya plattan True colors represente­rar varje låt en nyans, som i sin tur represente­rar en känsla. Zedd betraktar sina album som koncept. Helst ska de lyssnas på i ett svep. Och gärna av ”rocksnubba­r”.

För det finns fortfarand­e något av en ung rocktrummi­s hos Zedd.

– Jag är nog bättre på att återskapa känslor än ljud.

 ?? Bild: NORA LOREK ?? Albumaktue­lle Zedds nya skiva är ett konceptalb­um, där varje låt represente­rar en färg och känsla.
Bild: NORA LOREK Albumaktue­lle Zedds nya skiva är ett konceptalb­um, där varje låt represente­rar en färg och känsla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden