Göteborgs-Posten

ÅTERFÖRENA­DE I NYTT DRAMA FILM: HEMKOMSTEN BLEV ÅTERKOMST FÖR ZHANG YIMOU OCH GONG LI

Det görs för många actionfilm­er i Kina. Det tycker både regissören Zhang Yimou och hans filmiska musa Gong Li som nu har återförena­ts i det stillsamma dramat Hemkomsten.

- GUNNAR REHLIN

ÅTERKOMST.

– Vi har pengar och vi har en marknad, men alltför många unga regissörer sneglar för mycket på Hollywood, säger Gong Li.

Tillsamman­s – de var då också ett par även privat – gjorde Zhang Yimou och Gong Li på 1990-talet uppmärksam­made filmer som Ju Dou, Den röda lyktan och Att leva. När den privata relationen tog slut upphörde även samarbetet.

Sedan dess har Gong Li varit med i bland annat Miami Vice, Mikael Håfströms Shanghai och Hannibal rising. Zhang Yimou har hoppat mellan stora actionfilm­er som Hero och Flying daggers och mindre, personliga filmer och det var han som regisserad­e den hyllade invignings­festen vid OS i Peking 2008.

År 2006 gjorde Gong Li en roll i Zhang Yimous Den gyllene blommans förbannels­e och nu har de återförena­ts igen, i dramat Hemkomsten.

– Jag letar konstant efter någonting som utmanar mig. Jag vill inte upprepa mig. Därför går jag från stor actionfilm till litet drama och så vidare, säger Zhang Yimou. HEMKOMSTEN UTSPELAS UNDER och efter kulturrevo­lutionen i Kina. Ett gift par separeras sedan deras dotter anmält fadern som folkfiende. Han sänds till arbetsläge­r ute på landsbygde­n, samtidigt som hans hustru råkar ut för en olycka. När han efter många år kommer hem känner hustrun inte igen honom och tror att han är en vänlig främling. Han bestämmer sig för att försöka se till så att hon får minnet tillbaka.

– Kulturrevo­lutionen var en tid av galenskap, säger Zhang Yimou, som var 16 år gammal när den startade och 26 när den slutade.

– Det var en oerhört tragisk period i Kinas historia, oerhört deprimeran­de. Jag har gjort filmen både för en kinesisk och för en västerländ­sk publik.

– Jag tror att ni i väst inte vet så mycket om vad som hände under kulturrevo­lutionen. Alltför många regissörer i Kina gör actionfilm­er som flirtar med Hollywood. Jag vill göra någonting som kan engagera hela världen.

Var han rädd för att den kinesiska censuren, som förhandsgr­anskar alla manus, skulle ha synpunkter? Han skakar på huvudet.

– Man lämnar in manuset till dem och de säger ja eller nej. Jag har så mycket erfarenhet att jag vet vad jag ska göra. Kanske är det så att om de inte har något att invända, GONG LI ÄR född 1965, vilket betyder att hon bara var ett år gammal när kulturrevo­lutionen inleddes.

– Jag var ju väldigt liten, men jag minns att min far sändes att arbeta i en fabrik och min bror och min syster skickades ut på landet för att jobba som jordbrukar­e. Det jag minns mest var hur stökigt och högljutt det var utomhus, till skillnad från hur tyst det var inomhus.

”Jag tror att ni i väst inte vet så mycket om vad som hände under kulturrevo­lutionen.”

ZHANG YIMOU, Hur var det att arbeta med Zhang Yimou igen? Hon ler.

– Vårt samarbete är baserat på förtroende. Vi har oerhört mycket gemensamt. Det finns en harmoni mellan oss. Fotnot. Efter Hemkomsten har Zhang Yimou gått till en storbudget­film igen. Han gör The Great Wall, en thriller som utspelas under byggandet av den kinesiska muren. Matt Damon har huvudrolle­n.

regissör

 ?? Bild: THIBAULT CAMUS ?? Här poserar Gong Li tillsamman­s med regissören Zhang Yimou och Zhang Huiwen, som spelar hennes dotter i Hemkomsten.
Bild: THIBAULT CAMUS Här poserar Gong Li tillsamman­s med regissören Zhang Yimou och Zhang Huiwen, som spelar hennes dotter i Hemkomsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden