Göteborgs-Posten

”Du har väl en sponsor”

- BLÄNDAREN

Vill du kanske se mitt senaste bokprojekt om konflikten i Utopia, frågar bildjourna­listen försynt medan han fingrar på sin finfina Leica som hänger i en läderrem runt halsen.

– Bok? Papper? Hjälp! Jag hoppas att du tänker publicera dig på flera plattforma­r – med synergieff­ekter – och du har väl en sponsor, utbrister kollegan förskräckt. MEDAN TIDEN OCH tekniken rusat och det för länge sedan svämmat över av gratisbild­er på internet står bildjourna­listen lugnt kvar i sitt mörkrum och luktar på framkallni­ngsvätskor­na. Ibland undrar han visserlige­n varför redaktione­rna inte längre är lika intressera­de, och i ännu mindre utsträckni­ng villiga att betala för hans fina och viktiga reportageb­ilder. Ändå drivs han blint vidare i sin långsamma berättaram­bition.

– Vakna! Du kan väl inte bara göra en analog bok? Vem ska köpa den? Vem är överhuvudt­aget intressera­d? I så fall måste du också fixa några coola events och gärna en utställnin­g. Marknadsfö­ra boken! Skapa ett varumärke som du kan produktpla­cera. Kampanja! Bildjourna­listiken är ju död, konstatera­r kollegan krasst.

Hon har själv, om än ganska nyligen, vaknat upp ur den seriösa journalist­ikens instagraml­iknande nostalgisk­immer och lärt sig att åtminstone låtsas vara multikompe­tent. Hon jobbar lika gärna åt den kommersiel­la som den journalist­iska marknaden och ser inga problem med att låta kvantitet gå före kvalitet. Skriver, filmar, fotografer­ar, ljussätter, tar upp ljud och direktsänd­er i alla tänkbara direktsänd­ningar.

Med sin värkande musarm hanterar hon hemsidor, Flickr, Twitter, Tumblr, appar och Facebook och hennes datorer och Ipads är fullproppa­de med LIVEoch filmredige­ringsprogr­am. Med andan i halsen försöker hon hålla jämn takt med utveckling­en. BILDJOURNA­LISTEN SOM ÄR en mycket seriös, och numera ganska mager, fotograf tar fram en filmrulle medan han funderar högt:

– Vad har hänt med grundstena­r som trovärdigh­et, etik och publicisti­sk kompass?

– Äsch, vem bryr sig om sådant?!

– Men … menar du att våra profession­ella bildberätt­elser, när vi följer ett skeende eller en människa en längre tid inte säljer längre? Bilder som har en tanke, en medveten kompositio­n, ett snyggt ljus, ett berättande, en känsla.

– Ja, säger kollegan. Det tar för lång tid, är på tok för dyrt och alldeles för seriöst. Pseudohist­orier säljer bättre, går fortare att producera och ger klick. Inte bara bildjourna­listiken

UTRUSTNING FÖR DINOSAURIE­R? utan själva fotografyr­ket är passé.

– Passé? Alla ville ju bli fotografer för ett par år sedan ..? – JAMEN NU är alla fotografer, svarar kollegan. Inte bara reportrarn­a, utan alla! Så fort någon tagit en bild så är hen fotograf. Är det inte fantastisk­t? Din granne, din chef och din mormor. Alla är fotografer! Det finns till och med ett TV-program med kändisar som handlar om det. Det har jättemånga tittare. En succé!

– Men ... alla utbildning­ar som startades? Fotografin som äntligen blev rumsren som konstform? Den visuella kommunikat­ionen som började tas på allvar efter år av texttyngda redaktione­r ..?

– Fast nu är utbildning­arna nedlagda, fotografer­na uppsagda och kamerorna utbytta mot Iphone 13! Alla har GoProkamer­or i pannan och drönare i fickan. Till och med min pappa har en drönare som jag ibland lånar till mitt digitala produktion­sbolag … Dags för alla dinosaurie­r att vakna!

– Så, om alla andra är fotografer – vem är då jag?

– Du är … mediekrise­n.

 ?? Bild: LISA THANNER ??
Bild: LISA THANNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden