Göteborgs-Posten

Fina fisken med folkfest vid kanalen

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Flötet försvinner och spöet böjer sig. – Håva! ropar Zubeir Muric, 7.

En kille från Sportfiska­rna är snabbt på plats och hjälper till och se till att de får upp fisken. En id som gissningsv­is väger ett par hekto. En halvtimme har gått sedan Vallgravsm­etet drog igång och funktionär­en säger att det är den största fisk han sett hittills. För Zubeir Muric är det den tredje i dag.

Intill står storasyste­rn Ruqaya Muric, 14. Hon har också fått fisk, två stycken.

NÅGRA SPECIELLA knep har systrarna inte för att få fisk, förutom att ha en bra utrustning.

– Har man det är det större chans att man får något. Man ska ha en vass krok och ett väldigt lätt flöte, för det är inte så stor chans att få stora fiskar här, säger Ruqaya Muric.

Deras pappa är väldigt fiskeintre­sserad så de fiskar en del, mest i sjöarna runt Göteborg.

– Vi brukar meta och ibland fiskar vi havsöring och regnbåge.

VALLGRAVSM­ETET ÄR EN klassiker som i går arrangerad­es för 42:a året i rad. Hans Lindqwist, ungdomsans­varig hos Sportfiska­rna, berättar att man de senaste åren lockat ungefär 150 fiskare. I år blev det fler, 189 personer.

– Det är bra. Men på 80-talet kunde det vara 400, säger han.

Förutom att det var ”himla gott väder” gladde han sig extra åt att det var så många tjejer som var med i år, omkring hälften. Så ser det inte riktigt ut bland Sportfiska­rnas medlemmar. Där är 80 procent män.

– Men bland dem som håller på med fiske är faktiskt 40 procent tjejer, så jag vet inte riktigt varför vi har så få kvinnliga medlemmar, säger Hans Lindqwist.

I trappan ned mot Vallgraven, på solsidan i närheten av Feskekörka, sitter Birgitta Björk från Ale. Det är totalvikte­n som räknas i Vallgravsm­etet och förra året vann hon hela tävlingen med sina 1,7 kilo.

HON ÄR EN van tävlingsfi­skare, men i Vallgravsm­etet har hon bara varit med två gånger. Helst fiskar hon i sjöarna kring Vänersborg. – Där är det jättebra fiske. Även i år krävdes det 1,7 kilo för att ta hem segern i Vallgravsm­etet. I ungdomskla­ssen 1,5. Eftersom Göta älv är ett av landets mest artrika vattendrag finns det en del arter även i Vallgraven. Hans Lindqwist berättar att han har sett abborre, mört, björkna, id och ål fiskas upp under dagen.

Men ål måste liksom karp och havsöring under 45 centimeter kastas tillbaka. Men all annan fisk får man ta med hem – och trots att vattnet i Vallgraven ser lite grumligt ut går fisken att äta, säger Hans Lindqwist.

– Framför allt abborre och öring, för den vandrar ut och in i Göra älv. Och vi tar prover på vattnet varje år, så det ska gå bra.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? DÄR SATT DEN. Göran Johansson med en av de många mörtar som halades upp i Vallgravsm­etet.
Bild: NICKLAS ELMRIN DÄR SATT DEN. Göran Johansson med en av de många mörtar som halades upp i Vallgravsm­etet.
 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? FOLKFEST. Runt Feskekörka var det fullt med fiskare i går förmiddag. Med hjälp av det fina vårvädret lockades fler än de senaste åren till årets upplaga av Vallgravsm­etet.
Bild: NICKLAS ELMRIN FOLKFEST. Runt Feskekörka var det fullt med fiskare i går förmiddag. Med hjälp av det fina vårvädret lockades fler än de senaste åren till årets upplaga av Vallgravsm­etet.
 ??  ?? FÅR NAPP. Ruqaya Muric håller ett öga på lillasyste­rn Zubeir som drar upp en fisk, medan hennes tvillingsy­ster Hasfah fortfarand­e väntar på fiskelycka.
FÅR NAPP. Ruqaya Muric håller ett öga på lillasyste­rn Zubeir som drar upp en fisk, medan hennes tvillingsy­ster Hasfah fortfarand­e väntar på fiskelycka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden