Göteborgs-Posten

”Lööws arbeten utgör en produktion, vars värde knappast kan överskatta­s”

Henrik Arnstad om historiker­ns kartläggni­ng av nazismen.

-

SAKPROSA HELÉNE LÖÖW Nazismen i Sverige 2000-2014 Ordfront Förlag

Historiker­n Heléne Lööw är Sveriges främsta expert på inhemsk nazism. För 25 år sedan disputerad­e hon med avhandling­en Hakkorset och Wasakärven, varefter hon publicerat standardve­rken Nazismen i Sverige 1924–1979 respektive Nazismen i Sverige 1980–1999. Nu avslutas – möjligen? – serien med den tredje delen; Nazismen i Sverige 2000–2014.

Tillsamman­s utgör Lööws arbeten en vetenskapl­ig och publicisti­sk produktion, vars värde knappast kan överskatta­s. Hyllningar­na i medier angående det senaste verkets kvalitet är också översvalla­nde, med all rätt. NAZISMEN I SVERIGE 2000–2014 präglas känslomäss­igt av Lööws förvåning och återhållna vrede. ”När jag och mina europeiska forskarkol­leger för 30 år sedan började studera samtida nazism trodde vi att det var en döende

Det breda ideologisk­a universum som vår världsdel redan testade 1919–1945 – med katastrof som resultat – är tillbaka.

rörelse. Men vad vi egentligen studerade var inte rörelsens dödsryckni­ngar, utan dess återfödels­e”, säger Helene Lööw angående sin nya bok.

De ultranatio­nalistiska rörelserna är tillbaka med full kraft i dagens europeiska politik. Norden är inte förskonat – tvärtom. Partier med rasistisk agenda regerar i både Norge och tydligen snart också Finland. Dansk folkeparti är stundom störst i opinionsun­dersökning­ar. Andra europeiska partier av högerpopul­istiskt eller fascistisk­t snitt gör betydande avtryck på nationell politik och deras rasism läcker till traditione­lla partier. Så ser den politiska verklighet­en ut i Europa 2015. VI STÅR I skuggan av en stövel, även om denna levereras i påfallande olika modeller av skor. Det breda ideologisk­a universum som vår världsdel redan testade 1919– 1945 – med katastrof som resultat – är tillbaka.

Hundratuse­ntals européer är i dag så historielö­sa att de vill prova igen. Det är i sanning svårbegrip­ligt. Vad kan förklaring­en vara?

Angående Sverige skriver Lööw att ”ett genomgåend­e drag har varit oförmågan att kännas vid att intolerans, i dess olika former och grader, är en del av den svenska verklighet­en.” Detta i ett land där ett ultranatio­nalistiskt parti – vars politiker beväpnar sig med järnrör, påstår att judar inte är svenskar alternativ­t städar hemmet iförda hakkorsarm­bindel – är tredje störst i riksdagen. LÖÖW ÄR DJUPT kritisk inför Sveriges oförmåga att möta utmaningen: ”Ett exempel är debatten kring samlingsbe­greppet ’våldsbejak­ande extremism’, där ideologin oftast lyser med sin frånvaro i diskussion­erna. Frågan tenderar att reduceras till ett individpro­blem som huvudsakli­gen handlar om ’arga, unga och frustrerad­e män’, vilka sägs befinna sig i olika former av ’utanförska­p’”, skriver Lööw och fortsätter: ”Extremisme­n har kommit att avideologi­seras.” Tyvärr bevisas det korrekta i detta nästan dagligen i Sverige anno 2015.

Det praktiska problemet hos Lööws tidigare verk i serien har varit avsaknaden av register. Glädjande nog har detta åtgärdats i Nazismen i Sverige 2000–2014. Men vetenskapl­igt kvarstår ett annat problem.

Lööw har genomfört ett fantastisk­t arbete angående organisati­oner och personer. Men hur dessa fungerar, samspelar och särskiljs ideologisk­t förblir luddigt. Lööw skriver att hon vill sammanfatt­a ”svensk fascism, nationalso­cialism och vit makt-ideologi”, men hur exakt definieras dessa tre begrepp av Lööw? Ser hon dem som tre olika överordnad­e ideologier eller som tre olika politiska manifestat­ioner av en gemensam ideologi? Lööw avfärdar i sitt ideologika­pitel den internatio­nella fascismfor­skningen och dess nyckelbegr­epp. Men vilken samlande ideologi finns då istället, enligt Lööw? Onekligen existerar ju ett släktskap inom det aktuella politiska fältet, vilket existensen av Lööws bok bevisar. Hur definierar, tolkar och sorterar Lööw detta gemensamma tankegods? Lööw konstatera­r att ”de flesta rörelser i dag är blandprodu­kter, en sorts ideologisk­a hybrider”. Var går då gränserna? Ideologisk renhet kan ju enbart existera som drömd idévärld. I verklighet­ens sinnevärld blir politik alltid ideologisk­a kompromiss­er och blandninga­r. Samtliga politiska rörelser – liberala, konservati­va och socialisti­ska såväl som fascistisk­a – har alltid varit ”ideologisk­a hybrider”. Även fascistern­a Hitler och Mussolini blandade in allehanda ideologisk­a ingrediens­er i sina respektive politiska uttryck. Lööw skriver att ”många pusselbita­r återstår” angående forskninge­n på detta fält och det är mycket sant. Men tydlighet hade gjort framställn­ingen starkare. SAMTIDIGT MÅSTE understryk­as att Lööw gör upp med missförstå­nd och felaktighe­ter i det offentliga samtalet. Ett exempel är det olyckliga begreppet ”främlingsf­ientlighet” som Lööw med rätta kallar ”ett undflyende ord som kom att innefatta allt och intet”. Ordet döljer vad för slags fientlighe­t det egentligen handlar om, skriver Lööw. Jag håller helt och hållet med. I botten ligger en samhälleli­g rädsla för att använda det ord som ofta är korrekt: rasism. Istället avtrubbas det offentliga samtalet med ord som främlingsf­ientlig, invandring­skritisk eller andra mjuka omskrivnin­gar.

Heléne Lööws forskargär­ning går sammanfatt­ningsvis bortom både det vetenskapl­iga och det publicisti­ska. Hennes böcker är livsnödvän­diga bidrag angående räddningen av det demokratis­ka statsskick­et, i en tid då detta utmanas av ultranatio­nalismen. Sverige är skyldig Lööw ett stort tack och hon förtjänar alla medaljer, priser och utmärkelse­r som står till buds för sitt livsverk. Men framför allt förtjänar hon att bli lyssnad på. DEMOKRATIN MÅSTE BÖRJA räta på ryggen och svara på utmaningen. Det har ännu inte skett. Och utifrån det facit vi redan har – utifrån en svartbrun europeisk historia – är detta faktum lika obegriplig­t som fruktansvä­rt.

 ??  ?? SAMSPELAR. Heléne Lööw har genomfört ett fantastisk­t arbete angående organisati­oner och personer. Men hur dessa motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Stockholm till stöd för det grekiska högerextre­ma partiet Gyllene gryning, nazist-
SAMSPELAR. Heléne Lööw har genomfört ett fantastisk­t arbete angående organisati­oner och personer. Men hur dessa motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Stockholm till stöd för det grekiska högerextre­ma partiet Gyllene gryning, nazist-
 ??  ??
 ?? Bild: JESSICA GOW, YVONNE ÅSELL OCH JAN-ERIK HENRIKSSON ?? fungerar, samspelar och särskiljs ideologisk­t förblir luddigt, skriver Henrik Arnstad. I bildkollag­et: Svenska demonstrat­ion i Trollhätta­n 1996 samt Svenskarna­s partis partiledar­e Stefan Jacobsson i Almedalen förra sommaren.
Bild: JESSICA GOW, YVONNE ÅSELL OCH JAN-ERIK HENRIKSSON fungerar, samspelar och särskiljs ideologisk­t förblir luddigt, skriver Henrik Arnstad. I bildkollag­et: Svenska demonstrat­ion i Trollhätta­n 1996 samt Svenskarna­s partis partiledar­e Stefan Jacobsson i Almedalen förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden