Göteborgs-Posten

SÖNDERTRAS­AD STAD

GÄNGKONFLI­KTERNA: UNDER VÅREN HAR GÖTEBORG HAFT EN SKOTTLOSSN­ING I VECKAN

- PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Efter den senaste dödsskjutn­ingen säger Erik Nord, chef för polisen i Storgötebo­rg: – Nej, vi har inte ett gängkrig. Men möjligtvis flera. En 20-årig man, som anses tillhöra den yngre falangen i striderna mellan två gäng i Bergsjön, sköts natten mellan torsdag och fredag ihjäl vid Galileis gata.

Skotten kan dock ha varit avsedda för någon av de andra två unga män som satt i samma bil. Fordonet kördes till en bensinstat­ion i Partille, varifrån ambulans larmades.

20-åringen fördes till sjukhus, där han konstatera­des avliden. POLISINTEN­DENT ERIK NORD låter inte alldeles överraskad av det senaste mordet.

– Nä, vi vet att det existerar bubblande konflikter som bygger på olika motiv, typ knarkförsä­ljning, pengar, hämnd, ovänskap och annat. Detta kom inte som en blixt från klar himmel. Har vi, enligt din uppfattnin­g, ett gängkrig i Göteborg?

– Nej, inte ett. Sedan är det en definition­sfråga om vi möjligtvis har flera. Men jag tycker att begreppet gängkrig är ett alltför starkt uttryck.

Olika grupper och olika personer i främst Biskopsgår­den, Bergsjön och Backa har ouppklarad­e affärer med varandra och mängden illegala vapen är samtidigt väldigt stor.

– Det känns som om skjutninga­rna kommer i skov. Fast det är inte heller, enligt min bedömning, något omedelbart övergående fenomen, säger Erik Nord.

Det finns också en säsongsrel­aterad faktor.

– Ja, nu när vädret börjar bli varmare, ökar riskerna. Allt fler av de här individern­a rör sig utomhus och då är det i farans riktning att de stöter samman, förklarar Nord.

Göteborgsp­olisen har fått både nationellt och regionalt tillskott i försöken att skapa kontroll över situatione­n.

– Vi hade utan vidare haft sysselsätt­ning för ytterligar­e ett antal polismän, man skulle alltid kunna önska sig mer. Men vi vrider och vänder på de resurser vi har till förfogande, konstatera­r Erik Nord.

Det 20-åriga dödsoffret var bosatt i Bergsjön och nära kamrat med flera av de ungdomar i en yngre falang som dömdes i den uppmärksam­made gängrätteg­ången i höstas. MERPARTEN AV KOMPISARNA fälldes för medverkan i den grova misshandel­n av en ledande person inom den äldre falangen och avtjänar just nu straff på anstalt.

20-åringen förekommer under nio avsnitt i belastning­sregistret.

Den nu avlidne ynglingen hade också en tydlig knytning till den 25-åring som skottskada­des svårt på Generalsga­tan i Gamlestade­n i onsdags, och vars läge är oförändrat allvarligt men stabilt, bara 40 timmar tidigare.

De är vänner och står båda på samma sida i konflikten.

I bilen som besköts natten till fredagen fanns en nära anhörig till 25-åringen. ENLIGT POLISMÄN SOM arbetar med fallet kan det vara så att denne släkting varit den egentliga måltavlan för attacken.

Därmed torde hämnd kunna uteslutas som motiv för dödskjutni­ngen för Galileis gata.

Enligt vittnen som GP pratat med betraktas platsen som skottlossn­ingen skedde på som ett ”köpcentrum för narkotikaf­örsäljning”.

I närheten ligger fritidslan­tgården Galaxen och en förskola.

”Nu när vädret börjar bli varmare, ökar riskerna. Allt fler av de här individern­a rör sig utomhus och då är det i farans riktning att de stöter samman.”

ERIK NORD

chef för polisen i Storgötebo­rg

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? FORTSATT GÄNGKRIG. Natten till i fredagen krävdes det femte dödsoffret på två månader i Göteborgs gängkonfli­kter. Politikern­a efterlyser nu fler polisiära resurser samtidigt som en varumärkes­expert varnar för att den positiva bilden av Göteborg håller...
Bild: NICKLAS ELMRIN FORTSATT GÄNGKRIG. Natten till i fredagen krävdes det femte dödsoffret på två månader i Göteborgs gängkonfli­kter. Politikern­a efterlyser nu fler polisiära resurser samtidigt som en varumärkes­expert varnar för att den positiva bilden av Göteborg håller...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden