Göteborgs-Posten

Mat är inte sopor

- Henrik Scheutz Ulla

Ständigt kan man läsa i dagstidnin­gar om hur mycket mat som slängs. Häromdagen stod att läsa att hela 28 kilo mat per person och år hamnar alldeles i onödan i hushållens soppåsar. Tvärtemot vad många tror är hushållen de största syndarna när det gäller onödigt matsvinn. Hur kan det vara möjligt?

Aldrig någonsin har jag kastat mat, och begriper inte hur man kan göra det. Jag skulle inte klara av att lägga mat bland sopor, det är trots allt livsmedel – inte sopor.

Livsmedel är givetvis oftast fullt ätbara långt efter utgångsdat­um, i en del fall flera år efteråt. Jag äter i stort sett alltid upp den mat jag lagar eller tar på restaurang, och om jag någon gång inte orkar äta upp allt sparar jag den självfalle­t till senare. Varför kasta mat som man kan äta? Det är helt obegriplig­t och oacceptabe­lt. I GP 13/5 konstatera­r chefen för stadsbibli­oteket Christina Persson att utlåningss­iffrorna minskar och tror att detta beror på förändrade medievanor, folk väljer andra tjänster. Personlige­n anser jag att personalen har rätt, man gallrade bort för mycket böcker under för kort tid. Det skulle vara intressant att få veta exakt hur många böcker som slängdes och hur stor del av det totala bokbestånd­et på göra, men de yngre ägarna vill bara ha yta, det vill säga huset, och då blir trädgården liggande för fäfot med resultatet att växter som inte är så bra tar överhand.

en glad trädgårdsa­matör

 ?? Arkivbild: ELISABETH ALVENBY ?? FÅ BÖCKER. Vet man precis vad man vill ha reserverar man via nätet och hämtar när boken har kommit men möjlighete­n till inspiratio­n vid spontanbes­ök är med dagens urvattnade och glesa bokbestånd helt borta, skriver signaturen Biblioteks­besökare.
Arkivbild: ELISABETH ALVENBY FÅ BÖCKER. Vet man precis vad man vill ha reserverar man via nätet och hämtar när boken har kommit men möjlighete­n till inspiratio­n vid spontanbes­ök är med dagens urvattnade och glesa bokbestånd helt borta, skriver signaturen Biblioteks­besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden