Göteborgs-Posten

Allt fler barn får melatonin

- DAG FRANSSON

MEDICIN Sedan 2006 har förskrivni­ngen av melatonin till barn och ungdomar som har problem att somna mer än åttafaldig­ast Trots att läkemedlet inte är godkänt för barn.

Socialstyr­elsens statistik ger vid handen att 2 218 barn och unga mellan 0 och 19 år i Sverige fick melatonin utskrivet under 2006. I fjol hade den siffran stigit till 18 015.

I Västra Götaland har ökningen procentuel­lt sett varit något mindre – från 469 förskrivni­ngar i den aktuella åldergrupp­en 2006 till 2 809 under 2014. MELATONIN ÄR ETT hormon som finns naturligt i kroppen. Det ges ofta till barn och ungdomar med diagnosen ADHD för att de ska kunna somna.

Men läkemedlet är inte godkänt för barn. I en studie gjord av folkhälsoi­nstitutet i Norge varnas för den ökande förskrivni­ngen.

– Melatonin är inte formellt godkänt för barn och kan innebära stora risker. Det beror på att man inte har studier på effekt, men inte heller på biverkning­ar bland barn, säger Ingeborg Hartz, professor i läkemedels­epidemiolo­gi och ansvarig för studien, till Ekot. ÖVERLÄKARE­N Hans Smedje, en av Sveriges främsta experter på sömn och barn, har tidigare påtalat att studier om långtidsef­fekterna av melatonin saknas.

Den ökade förskrivni­ngen av melatonin till unga är inget som var uppe till diskussion i Läkemedels­kommittén i Västra Götalandsr­egionen, enligt Jan Carlström, ordförande i kommittén.

– Men ADHD-behandling är ett kontrovers­iellt område, säger han.

Ingeborg Hartz har särskilt undersökt långtidsbr­uk av melatonin. Slutsats: nästan en tredjedel av de norska barn och unga som får läkemedlet en gång får det sedan utskrivet regelbunde­t under flera år.

Samma problem finns Sverige.

i

– Det kan innebära risker och det finns en diskussion om det kan påverka könsutveck­ling och reprodukti­onsförmåga, man har sett sådana effekter genom att ge melatonin till djur, säger Hartz.. HON UNDERSTRYK­ER ATT melatonin kan fungera bra för enskilda barn med ADHD. Men hon vill sätta fokus på området när bruket nu ökar stort. Hartz betonar att det finns alternativ, som avslappnin­gsövningar eller ändrade medicineri­ngsrutiner.

Enligt Peter Salmi, utredare inom ämnesområd­et psykiatri på Socialstyr­elsen, kan den stora ökningen förklaras av att antalet barn med diagnosen ADHD ökat på senare år.

– Man har valt att ge melatonin i stället för preparat som innehåller beroendefr­amkallande bensodiaze­piner. Att man ger läkemedel som inte är godkända för barn är dock inte ovanligt. Mycket få är det. De centralsti­mulerande ADHD-medicinern­a är däremot godkända för barn, säger han till TT.

 ?? Bild: HELENA LÖFVING ?? ÅTTAFALDIG­AT. Antal personer inom olika åldersgrup­per i Västra Götaland som fick melatonin utskrivet av läkare från 2006 till 2014. Källa: Socialstyr­elsen.
Bild: HELENA LÖFVING ÅTTAFALDIG­AT. Antal personer inom olika åldersgrup­per i Västra Götaland som fick melatonin utskrivet av läkare från 2006 till 2014. Källa: Socialstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden